Creen una ‘app’ de rutes històriques autoguiades a Cervera

Imatge de la presentació

Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

 

L'antiga Biblioteca de la Universitat de Cervera ha acollit aquest matí la presentació dels actes que formen part de les Jornades Europees del Patrimoni, impulsades pel Departament de Cultura de la Generalitat a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

 

Les Jornades, que tenen lloc arreu de Catalunya (11, 12 i 13 d'octubre), es vincularan des d'aquest any a la Capital de la Cultura Catalana. A Cervera inclouen tres activitats, que formen part també de la programació de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019. De fet enguany les activitats de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya donaran el tret de sortida a Cervera el divendres dia 11 a les 18.00 hores amb una ruta que servirà per presentar al gran públic la posada en marxa d'una web i una 'App' anomenada 'A peu de Museu'.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Una invitació a recórrer els carrers de Cervera des d'un nou punt de vista

'A Peu de Museu' és una invitació a recórrer els carrers de Cervera des d'un nou punt de vista. La tecnologia del mòbil ens permetrà entrar en històries úniques i personals de la mà de tres dones que representen tres moments crucials de la història de Cervera. Les seves veus acompanyaran els visitants per diferents indrets patrimonials i descobriran què s'hi amaga al seu interior. Seguint totes les opcions que es proposen, es podran intuir alguns episodis d'un passat que ens ajudaran a entendre una ciutat en constant transformació.

 

Aquestes rutes, previstes per a tots els públics i gratuïtes, resseguiran diferents punts singulars de la ciutat mitjançant uns codis QR, que donaran accés a diferents continguts audiovisuals en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. Les audioguies dels tres personatges femenins documentats als segles XIV, XV i XVIII permetran descobrir el passat medieval, jueu i barroc que s'amaga entre els murs de la ciutat actual.

Cartell de l'esdeveniment

Cartell de l'esdeveniment | LleidaDiari.cat

 

 

Un caràcter volgudament reivindicatiu en clau de gènere

El projecte té un caràcter volgudament reivindicatiu en clau de gènere i, per això, les protagonistes són tres dones que representen no només tres moments històrics, sinó també tres condicions socials. En temps medieval, Margarida fou la dona esclava del senyor Menarguens. Regina, la protagonista de la Cervera jueva, formava part d'una família important de la ciutat, els Quercí. Al segle XVIII, Ignàsia Brach, més coneguda com a Nasa Tabaco, va regentar una taberna en la rígida Cervera universitària. L'App web convida a seguir el periple dels encàrrecs pel carrer Major de la mà de la Margarida d'en Menarguens, a conèixer les renúncies socials a les quals es veu empesa la Regina com a vídua d'Issach de Quercí o en darrera instància, viure l'inici de curs a la Universitat amb la tavernera Nasa Tabaco.

 

L'eina digital també ofereix el 'Quadern de viatge', amb explicacions més acadèmiques i objectives dels elements patrimonials; la 'Història Gràfica', que ajuda a reconstruir el passat d'un espai concret a partir de fotografies i/o documents; la 'Galeria del Museu', que mostra objectes custodiats pel Museu procedents dels punts visitats; i altres recursos multimèdia per aprofundir més en la matèria.

 

En resum, i accessible en 4 idiomes (català, castellà, anglès i francès), aquesta nova eina ofereix un total de 26 punts d'interpretació, amb un enregistrament total de 65 minuts, amb més de 200 recursos audiovisuals que inclouen fotografies antigues d'arxivament, fotografies contemporànies, imatges de col·leccions de diferents museus i equipaments culturals catalans (Barcelona, Girona, Manresa, Balaguer, Tàrrega…) però també internacionals. Vídeos, imatges 360°, imatges amb drone, documents i altres materials de nova creació o fruit del treball en xarxa del Museu de Cervera, el qual aporta, també una visualització de més d'una cinquantena d'obres de la seva col·lecció (amb previsió d'actualitzacions futures).

 

També una senyalització a gran format en 4 punts del recorregut

El projecte inclou també una senyalització a gran format en 4 punts del recorregut la qual, a partir d'imatges històriques, permetran situar el visitant en un espai viscut. Aquest és un projecte del Museu de Cervera, que ha comptat amb la col·laboració de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i que ha estat creat per un equip de deu professionals de diferents branques vinculats a Cervera, la Segarra i les terres de Lleida. Un treball en equip i de producció quasi artesanal i de quilòmetre zero.

 

També et pot interessar…