Catalunya Diari

Les darreres excavacions apunten que l'ocupació de Gebut podria ser anterior al segle VII abans de Crist

Els arqueòlegs de la UdL descobreixen una fase d'habitació més antiga del que es coneixia fins ara

Vista aèria de les excavacions al poblat iber de Gebut, a Soses
Les darreres excavacions apunten que l'ocupació de Gebut podria ser anterior al segle VII abans de Crist | LleidaDiari.cat

El Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida (UdL) ha descobert una fase d'habitació més antiga del que es coneixia fins ara a l'oppidum (poblat fortificat en alt) de Gebut, a Soses (Segrià).

Els primers habitants s'hi podrien haver instal·lat abans del segle VIII abans de Crist, és a dir, en una etapa prèvia a la construcció de la primera muralla torrejada, segons apunten els arqueòlegs després de la descoberta feta en la campanya d'excavacions d'aquest estiu. Ara, caldrà que les anàlisis de carboni 14 confirmin la datació. Les proves s'han de fer als Estats Units i trigaran uns mesos. Aquest divendres finalitza la campanya d'excavacions d'estiu en aquest jaciment iber del Baix Segre, que va començar el 28 d'agost.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Una distribució urbanística diferent

La zona nova l'han trobat sota d'una de les torres i han comprovat que seguia una distribució urbanística diferent de la que posteriorment va establir la construcció del sistema defensiu, segons expliquen des de la UdL. Els arqueòlegs també han treballat a l'escarpa del fossat descoberta en la campanya del 2019, arribant «a més de 3 metres de potència de paret conservada dels, com a mínim, 5 metres que faria fins al peu de la muralla» i han posat al descobert «15 metres lineals al sud del tram ja conegut», explica la investigadora principal, Natàlia Alonso.

Al mateix complex, han excavat una nova sala annexa als espais de producció de vi. Es tracta d'un espai allargat amb una banqueta correguda construïda amb tovots i pedra, que data de la segona meitat del segle III abans de Crist. «Podria tractar-se d'un magatzem, la qual cosa confirma el caràcter industrial d'aquest barri», destaca Alonso.

La necròpolis tumulària d'incineració de la Vall de la Clamor

De forma paral·lela, han treballat a la necròpolis tumulària d'incineració de la Vall de la Clamor, també al terme municipal de Soses i a uns 500 metres del poblat. Els arqueòlegs de la UdL han excavat 6 de les 13 estructures descobertes l'estiu passat i n'han trobat tres de noves. «Sembla presentar una llarga utilització, entre els segles VII i III abans de Crist, de manera que pot considerar-se un dels llocs d'enterrament relacionats amb l'oppidum de Gebut», ha subratllat la responsable de la campanya.

Les excavacions d'aquest estiu al jaciment de Gebut acaben aquest divendres, després de quatre setmanes de treball. La campanya es va iniciar el passat 28 d'agost, amb el patrocini del Servei d'Arqueologia i de l'Ajuntament de Soses, i la col·laboració de l'empresa Iltirta Arqueologia. Enguany no hi ha participat estudiantat, com a prevenció per la covid-19.


Comentaris

envia el comentari