Catalunya Diari

Deixen un vedell ferit a l'oficina del Parc Natural de l'Alt Pirineu de Llavorsí per protestar contra els atacs d'os

L'acció ha anat a càrrec de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà

Imatge del vedell ferit
Imatge del vedell ferit | LleidaDiari.cat

L'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, amb el suport del sindicat AEALL-ASAJA i la Unió de Pagesos (UP), ha deixat aquest dilluns un vedell ferit a l'interior de l'oficina del Parc Natural de l'Alt Pirineu de Llavorsí (Pallars Sobirà) com a mesura de protesta pels atacs d'os que, segons han denunciat, s'estan produint de forma reiterada a les zones on desenvolupen la seva activitat. En aquest sentit, consideren que la presència de fauna salvatge és incompatible amb la ramaderia extensiva i per això han demanat la retirada d'aquest plantígrad del Pirineu català, així com també que es desisteixi en la voluntat de reintroduir el llop.

L'animal, que presentava ferides a les dues potes de davant, hauria estat atacat per un os bru la setmana passada en una muntanya propera al terme municipal d'Esterri d'Àneu, segons han indicat des de l'entitat, els membres de la qual també han detallat que en aquell incident hi van morir tres vedells, entre ells la mare del que està ferit i que s'haurà de sacrificar. Des de l'oficina del Parc, un cop han constatat que els ramaders deixaven allà l'animal, han informat de la situació als Agents Rurals per tal que des d'aquest cos se'n facin càrrec.

Manifestació del dia 31

L'acció d'aquest dilluns és una mostra més de que segueix la polèmica envers la presència de l'ós Goiat al Pirineu català. En aquest sentit, Unió de Pagesos ha posat en marxa una campanya per fer visible els danys que ocasiona la fauna protegida com els ossos, els voltors i els llops sobre la ramaderia i l'agricultura a les comarques de muntanya. L'organització organitzarà en les pròximes setmanes quatre xerrades informatives a Vielha, la Pobla de Segur, Vilaller i Llavorsí per valorar les futures accions a posar en marxa i prendre les mesures necessàries que permetin reduir aquests danys. Així mateix, Unió de Pagesos convocarà una manifestació el 31 d'agost, en una població encara per concretar, per denunciar «la manca d'efectivitat» de les accions de l'administració i per exigir un canvi en les polítiques de gestió de la fauna salvatge.

El sindicat assegura que la situació «s'està tornant insostenible per als ramaders», ja que els atacs «són cada vegada més nombrosos», ja que provoquen «danys directes al bestiar i altres d'indirectes, en forma d'abandó de pastures i d'increment de despeses en haver de prendre mesures extraordinàries». A més, des d'Unió de Pagesos posen en relleu que darrerament s'han intensificat els casos de transmissió de malalties de la fauna salvatge, protegida o no, al bestiar d'algunes explotacions, «que està obligat a passar tots els controls sanitaris». Les xerrades organitzades per UP tindran lloc el 7 d'agost a Vielha, el 13 a la Pobla de Segur (Pallars Jussà), el 21 a Vilaller (Alta Ribagorça) i el 28 a Llavorsí (Pallars Sobirà).

Serviran per analitzar els danys que causa la fauna salvatge protegida sobre la ramaderia i l'agricultura i també s'abordaran els problemes derivats de la transmissió de malalties de la fauna salvatge als ramats, com ara la tuberculosi, i de la sanitat ramadera. Les accions reivindicatives tindran com a colofó una manifestació que se celebrarà el 31 d'agost.


Comentaris
anna
doncs res , eliminem tot animal vivent i deixem contents als ramaders......deunifdo el nivell.....

envia el comentari