Catalunya Diari

Les seus dels col·legis electorals de Lleida s'omplen d'activitats per evitar que els Mossos els tanquin

L'IES Ronda és un dels pocs instituts on hi ha persones que hi han passat la nit
El pati de l'escola de Juneda sense la porta. | LleidaDiari.cat
Diversos col·legis electorals de la demarcació de Lleida han programat aquest divendres i dissabte activitats variades per evitar així que els Mossos puguin tancar els centres. En alguns casos, la convocatòria ha estat durant el dia, tot i que d'altres també hi han passat o tenen previst passar allí la nit. És el cas del col·legi de Juneda, on els veïns de la localitat han fet torns tota la nit per no deixar sol el col·legi Manuel Ortiz, on han retirat la porta d'entrada al pati perquè ningú la pugui precintar. La imatge de l'escola de Juneda sense porta s'ha estès per les xarxes socials. Però no són els únics a Lleida que han pres aquesta decisió, també ho han fet a Albesa, a la Noguera. Al poble de les Garrigues un cotxe de la Guàrdia Civil ha passat pel costat del col·legi però de moment cap cos policial ha entrat a fer cap tipus advertiment, segons ha explicat Eduard Ruestes, un dels joves que custodia el centre.

A Lleida ciutat, els serveis territorials d'Ensenyament a Lleida han programat diferents activitats participatives per celebrar l'inici del nou curs escolar 2017-2018, que es duran a terme de forma ininterrompuda fins diumenge a la seva seu, ubicada al carrer Pica d'Estats de la capital del Segrià, un dels punts de votació del referèndum de l'1 d'octubre. Entre altres propostes, sota el lema 'Paraula oberta', es duran a terme partides d'escacs, diferents tallers, ballades de sardanes, cantades de corals, projeccions de cinema, una marató de lectura, contacontes, i també es presentaran projectes que es duen a terme als centres educatius lleidatans. La darrera de les activitats programades serà una cantada coral el diumenge a les 7.30 hores a càrrec de l'Orfeó Lleidatà.

 

A més, un dels pocs instituts on hi ha persones que hi han passat la nit és a l'IES Ronda. Ho han aprovat en assemblea professors, pares i veïns, a la qual hi han participat un centenar de persones. En aquest institut, els mossos encara no han fet cap advertiment, tot i que sí que ho han fet en altres seus electorals de les comarques de Lleida com el col·legi Valldeflors de Tremp o l'Escola de Música de Mollerussa.

 

Dos Mossos sortint de l'Escola de Música de Mollerussa després d'aixecar acta. | LleidaDiari.cat

 

En aquest sentit, el col·legi electoral de l'Escola de Música de Mollerussa s'ha omplert aquest dissabte al matí d'infants i joves de l'Agrupament Escolta Cal Met que hi han fet el primer dia de cau d'aquest curs. Inicialment aquesta jornada coneguda com a 'pas de branca' s'havia de dur a terme al Parc de la Serra, però es va decidir traslladar-la al pati de l'escola de música per tal de mantenir així oberta la instal·lació fins diumenge 1 d'octubre. Pares i mares així com altres veïns de la capital del Pla d'Urgell també s'han atansat a l'escola de música que ahir divendres al vespre va rebre una visita dels Mossos d'Esquadra que la volien precintar però no ho van fer perquè hi havia un grup de persones que els va avisar que avui s'hi durien a terme activitats. Al vespre el relleu l'agafarà l'AMPA de l'Escola de Música que preveu fer activitats relacionades amb el Dia Mundial de la Música durant tota la nit. Cal recordar que a Mollerussa hi ha tres col·legis electorals per a dur a terme les votacions del referèndum d'independència de l'1 d'octubre. L'Escola de Música és l'única de titularitat municipal. Els altres dos són els col·legis concertats d'El Carme i La Salle que suposadament no poden ser precintats per la policia perquè al seu interior hi viuen membres d'ambdues comunitats religioses.

 

En el cas del col·legi Valldeflors de Tremp, tres agents dels Mossos d'Esquadra s'han presentat aquest divendres al centre, ocupat per més d'un centenar de persones, per comprovar si estava obert i si en el seu interior s'hi estava realitzant alguna activitat relacionada amb la preparació del referèndum. Els agents han comprovat que solament s'hi estava celebrant activitats esportives i culturals, han aixecat acta i han abandonat l'escola. Els agents han advertit que s'ha de desallotjar el centre abans de les 06.00 hores de l'1 d'octubre. L'escola Valldeflors és el centre de votació de la capital del Pallars Jussà. Per evitar ser precintada l'escola diferents col·lectius s'han organitzat per portar-hi a terme activitats fins al diumenge. Des de l'AMPA han indicat que la desallotjaran abans de les 06.00 però no es descarta que d'altres col·lectius de joves segueixin l'ocupació.

Joves preparant-se per quedar-se a dormir al Centre Cultural Municipal d'Alcarràs. | LleidaDiari.cat

Per altra banda, unes 300 persones han participat aquest divendres a la nit en un sopar popular davant del centre cultural municipal Lo Casino d'Alcarràs per evitar que el precintin com a única seu electoral pel referèndum que hi ha en aquesta localitat del Segrià. El sopar ha estat la primera d'un seguit d'activitats que es faran de manera continuada fins diumenge, des d'àpats populars a tallers per a infants i campionats de botifarra, entre d'altres. Fins i tot un grup de joves ha passat la nit al centre i té previst fer el mateix la matinada d'aquest diumenge. Cal recordar que l'alcalde d'Alcarràs, Miquel Serra, d'ERC, ja ha plantat dues vegades la Fiscalia i no s'ha presentat a les citacions per anar a declarar per la seva col·laboració amb l'1-0. Fonts de l'Ajuntament han assegurat que els Mossos encara no han fet acte de presència.

 Comentaris

envia el comentari