Catalunya Diari

Demanen permís per a fer batudes de fauna cinegètica per protegir els cultius agraris

L'organització agrària denuncia que el confinament està provocant la proliferació d'animals salvatges

Fruita i verdura de proximitat i de qualitat més a prop que mai
Fruita i verdura de proximitat i de qualitat més a prop que mai | Marta Torrens

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) s'ha adreçat al Departament d'Agricultura per denunciar els danys que està provocant la fauna salvatge en l'agricultura. I, és que segons l'organització agrària, el confinament imposat per l'estat d'alarma «ha propiciat la proliferació i l'aproximació d'animals salvatges als cultius».

En aquest sentit, JARC defensa que el control cinegètic «és necessari per a mantenir una activitat essencial com és l'agrària». Per això, demana activar batudes de forma «urgent» i que «no es deixin en mans dels Agents Rurals», que «ni disposen de suficient recursos, ni comparteixen la mateixa visió respecte a la fauna salvatge que els productors agraris», segons JARC.

Els productors puguin garantir el subministrament d'aliments

L'entitat defensa la importància que l'Administració «doni el suport adequat perquè els productors puguin garantir el subministrament d'aliments». A les condicions estructurals com ara les crisis de preus, s'hi sumen les conjunturals derivades de les mesures sanitàries relacionades amb la Covid-19, «reduint encara més els marges productius, habitualment ja prou ajustats o negatius al sector agrari», segons denuncia JARC.

A tall d'exemple, l'organització agrària explica el cas d'un productor de fruita de Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat) que veu com «els senglars campen lliurement pels seus camps de cireres, provocant destrosses en els arbres i els fruits». A més, «els tudons s'han menjat un 70% dels brots del camp que estava preparant per a la collita del 2021». Aquest productor de cireres ha traslladat a JARC la seva preocupació no només per l'afectació actual sinó per la futura, perquè «restablir la producció en aquest cultiu li pot costar dos o tres anys».

Situació «límit» dels productors del parc agrari del Baix Llobregat

D'altra banda, JARC adverteix que els productors del Parc Agrari del Baix Llobregat «es troben en una situació límit», amb «la pressió dels problemes estructurals de la crisi de preus que arrossega el sector, treballant en les condicions derivades del confinament (restricció de moviments, falta de mà d'obra, tancament de canals de venda i canvis en els hàbits de consum) però amb algunes dificultats afegides». I, és que aquest any han vist com els camps s'inundaven en tres ocasions, la darrera en els darrers dies, perquè «les infraestructures són obsoletes, ja que només compten amb un caragol hidràulic per drenar tot el parc». A tot això, JARC hi suma els danys que està provocant la fauna salvatge en els cultius.


Comentaris

envia el comentari