Catalunya Diari

Demanen prudència als excursionistes que volen fer l'Aneto per l'acumulació de gel fòssil a la glacera

La Guàrdia Civil ha hagut de rescatar una quinzena de persones entre divendres i dilluns passat, atrapades a la zona

Les males condicions de la glacera de l'Aneto, a Benasc, a la Ribagorça, han portat la Guàrdia Civila fer una crida a la prudència als qui vulguin coronar-lo.
 

El cim més alt dels Pirineus, amb 3.404 metres, és un dels més concorreguts pels excursionistes. Tant sols entre divendres passat i dilluns han hagut de rescatar una quinzena de persones que havien quedat atrapades a la gelera, algunes de les quals amb lesions importants per caigudes.
 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La glacera es troba en molt mal estat, en part a causa de la calor dels darrers dies, i el gel està molt dur, fins i tot fossilitzat. Per travessar-lo es requereix experiència tècnica i material adequat com l'ús del piolet i grampons amb bota específica de muntanya. 

Demanen prudència als excursionistes que volen fer l'Aneto per l'acumulació de gel fòssil a la glacera. Imatge del 16 d'agost.
Demanen prudència als excursionistes que volen fer l'Aneto per l'acumulació de gel fòssil a la glacera | LleidaDiari.cat

15 rescats en 4 dies

Els primers dos rescats que va efectuar la Guàrdia Civil van ser el divendres 13 d'agost i va ser a dos excursionistes que es van quedar atrapats a la gelera amb lesions lleus. L'endemà dissabte 14 es va rebre un primer avís a les 9 del matí d'una persona que havia relliscat uns 100 metres per un pendent gelat i patia diverses contusions; fins al lloc dels fets s'hi va desplaçar l'helicòpter de la Unitat Aèria de Benasc, juntament amb un metge del 061. Llavors, els agents van observar una gran afluència d'excursionistes a la glacera. Aquest primer excursionista rescatat, un jove de 26 anys de Vitòria, es va trencar un turmell i va patir diverses rascades per tot el cos a causa de la caiguda. Així mateix, no portava el material necessari per travessar la gelera.
 

El segon avís de dissabte va ser a les onze del matí per quatre persones ferides de gravetat a la glacera. La persona que va alertar era un infermer que es trobava a la zona i que va comunicar que els accidentats estaven sagnant molt a causa de les ferides a tot el cos i els cops que s'havien fet contra les pedres. A més a més, com que es trobaven al damunt del glaç, començaven a patir hipotèrmia. En aquest cas, es va tornar a activar l'helicòpter juntament amb el metge per arribar fins al lloc de l'accident. Allà es va fer un triatge dels ferits i primer es van evacuar als dos que estaven més greus. Eren un veí de Segorb, de 52 anys, que va ser traslladat a l'Hospital de Saragossa amb moltes rascades, contusions, ferides obertes i hipotèrmia, i un veí de Port de Sagunt de 48 anys que tenia un tall profund a la mà i d'altres a la resta del cos. Posteriorment es van rescatar una dona de 48 anys de Segorb i un home de 30 de Reus que estaven més lleus.
 

Tot seguit, van observar dues persones més que tenien dificultats per travessar el gel. Van veure com perdien el control i queien diverses vegades pel pendent gelat fins que van aconseguir aturar-se. Es va decidir evacuar-los abans que patissin algun accident greu ja que no portaven el material adequat per les condicions del terreny. Es tractava d'un home i una dona de 32 anys, veïns de Barcelona.
 

El darrer avís de dissabte a l'Aneto va ser a dos quarts de quatre de la tarda i feia referència a un home que patia vòmits i marejos quan es trobava a la cresta de la muntanya. Era un veí de Lleida de 61 anys que va ser traslladat a Benasc. 
 

Dilluns a les dotze del migdia hi va haver un nou avís a l'Aneto de dos muntanyencs que havien caigut novament pel glaciar i no podien continuar la marxa. Poc després, a tres quarts d'una, es va informar a l'equip que feia el primer rescat de tres excursionistes més que es trobaven uns metres més amunt sense poder continuar.


Comentaris

envia el comentari