Catalunya Diari

La demarcació de Lleida obre la mitja veda en què els caçadors poden abatre petites aus i guineus

Els caçadors hauran de descarregar l'arma, així com deixar-la i allunyar-se'n davant la presència d'Agents Rurals

Un caçador recollint una guatlla que li ha cobrat el seu gos
Un caçador recollint una guatlla que li ha cobrat el seu gos | LleidaDiari.cat

La demarcació de Lleida -incloent la comarca del Solsonès- ha obert aquest dimecres, 15 d'agost, la temporada de caça amb l'inici de la mitja veda, període en què es poden abatre petites aus com ara guatlles, tórtores, tudons o coloms, entre altres, a més de guineus. A les comarques lleidatanes, és on els caçadors disposaran de més dies durant la mitja veda, un total de tretze, on seran hàbils per a la caça tots els dijous, dissabtes, diumenges i festius fins a l'11 de setembre. La principal novetat és la normativa, en vigor des de l'abril, que obliga els caçadors a descarregar l'arma quan se li aproximin altres persones com ara Agents Rurals, i a deixar-la a terra o en el lloc en què se'ls indiqui, i apartar-se'n un mínim de 5 metres, quan així ho requereixin els agents de l'autoritat. A la resta del territori català la mitja veda s'iniciarà el 19 d'agost, i finalitzarà el 2 de setembre a Barcelona i a la Catalunya Central, i el 9 de setembre a Girona, Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona.

Les espècies objecte d'aprofitament cinegètic durant la mitja veda són, principalment, guatlles, tórtores, tudons, coloms, garses, estornells, gavines rialleres, gavians de potes grogues i, també, guineus. Pel que fa a la tórtora, el nombre màxim de captures que es poden fer és de vuit exemplars diaris per caçador, mentre en el cas de la guatlla, és de vint. La mitja veda és un període molt esperat per als caçadors. Enguany, es desenvoluparà entre el 15 d'agost i l'11 de setembre a la demarcació de Lleida i la comarca del Solsonès, on seran hàbils tots els dijous, dissabtes, diumenges i festius. A Girona, la temporada començarà el 19 d'agost, a diferència d'anys anteriors en què començava abans. Durarà fins al 9 de setembre i es podrà caçar dijous, dissabtes, diumenges, i en aquest cas, festius no locals. A les demarcacions de Barcelona i Catalunya central seran hàbils el 19, 26 i 29 d'agost i 2 de setembre. Mentre que a Tarragona i Terres de l'Ebre, es podrà caçar el 19 i 26 d'agost i el 2 i 9 de setembre.

Un grup de caçadors mostrant una guatlla abatuda en el primer dia del període de la mitja veda de caça
Un grup de caçadors mostrant una guatlla abatuda en el primer dia del període de la mitja veda de caça | LleidaDiari.cat

 

En quins terrenys es pot practicar?

La caça en el període de mitja veda només es pot practicar en terrenys cinegètics de règim especial que ho tinguin aprovat en el seu pla tècnic de gestió cinegètica. D'acord amb la legislació cinegètica, l'horari va d'una hora abans de la sortida del sol fins una hora després de la posta. Tot i que el període de la mitja veda és considerat com l'inici de la temporada de caça, cal tenir en compte que hi ha vedats on tenen autoritzacions especials per caçar tot l'any el conill o senglar, davant la sobrepoblació d'aquestes espècies. Un cas seria bona part de la comarca del Segrià, on està permesa la caça del conill per tal de minimitzar els danys que ocasionen en l'agricultura, segons ha explicat Jaume Teixidó, president de la Representació Territorial de Lleida de la Federació Catalana de Caça.


Comentaris

envia el comentari