Catalunya Diari

Denuncien un augment de fums i males olors d'una empresa de les Garrigues

Ipcena i entitats del territori reclamen a l'Administració la paralització de l'activitat de la indústria d'oliasses

Imatge d'arxiu del fum procedent de l'empresa General d'Olis i Derivats

Ipcena, l'Ateneu Popular Garriguenc, l'Associació 'la Banqueta' i el Centre Excursionista Borges-Garrigues han traslladat una queixa a Territori i Sostenibilitat per l'augment de l'activitat de l'empresa General d'Olis i Derivats, SL, de les Borges Blanques durant el període de confinament. Asseguren que els veïns de municipis propers han notat «un increment de fums i males olors» procedents de la indústria d'oliasses.

Per això, han sol·licitat a Territori informació sobre l'autorització ambiental, emissions, controls i expedients oberts per les administracions a General d'Olis. Les entitats han tornat a reclamar a Territori que aturi l'activitat de l'empresa en considera-la «incompatible amb el medi ambient i la salut de les persones».

Les entitats asseguren que l'empresa General d'Olis ha estat utilitzant el confinament

Les entitats asseguren que l'empresa General d'Olis «ha estat utilitzant el confinament de la societat per augmentar les seves emissions i afirmen que s'han observat «núvols de fum molt més grans del que era habitual», a més d'olors que molestaven en la respiració, que han comportat queixes dels veïns de l'entorn, segons han explicat des de l'Associació 'La Banqueta' de Juneda. Les entitats consideren que l'empresa suposa una «greu» amenaça contra la salut dels veïns de poblacions de l'entorn com ara les Borges, Juneda i Castelldans, però també per al medi ambient, tal com porten denunciant des de fa anys.

El portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, ha assenyalat que l'empresa emet «més de 90 substàncies contaminants, moltes de les quals són cancerígenes». A més, «utilitzà més de 200 tones d'hexà, un dissolvent incolor, volàtil, inflamable i explosiu», amb el conseqüent «perill que això comporta". D'altra banda, Vàzquez ha remarcat que General d'Olis està utilitzant per emmagatzemar producte quatre naus «il·legals» que la firma va construir el 2012 en uns 10.000 metres quadrats de terreny «sense disposar de la pertinent autorització urbanística». Per això, la indústria va ser denunciada per l'Ajuntament de les Borges Blanques, consistori que fa uns mesos també va obrir un expedient de disciplina urbanística a General d'Olis per la construcció d'una bassa sense permís.

Davant aquests fets, Ipcena i les entitats garriguenques han traslladat una queixa a Territori i Sostenibilitat en què sol·liciten al departament diferent informació els permisos de què disposa l'empresa, així com de les actuacions dutes a terme per part de l'Administració en relació amb l'activitat d'aquesta. En concret, volen saber si Territori ha detectat algun tipus d'irregularitat en el funcionament d'aquesta indústria durant el període de confinament pel que fa a emissions emeses, segons ha explicat Vàzquez. També si la indústria podia seguir treballant durant el període de confinament.

Han demanat que se'ls faciliti l'autorització ambiental de General d'Olis

A la vegada, han demanat que se'ls faciliti l'autorització ambiental de General d'Olis i sobre els abocaments d'oliasses, els informes de control ambiental i els expedients oberts en els darrers quatre anys a l'empresa, així com les actuacions dutes a terme pel departament per impedir que la firma «no utilitzi les naus construïdes il·legalment». Vàzquez ha explicat que un cop puguin disposar d'aquesta informació, que confien rebre de Territori abans de 30 dies, les entitats l'estudiaran i actuaran «en conseqüència».

El portaveu d'Ipcena ha denunciat la «complicitat" de l'Administració envers l'activitat de General d'Olis, ja que considera que «està deixant passar el temps perquè puguin prescriure les infraccions urbanístiques», cosa que «possibilitarà a l'empresa poder regularitzar les naus i la resta de construccions il·legals». Per això, ha emplaçat Territori a «considerar seriosament" la possibilitat d'iniciar un expedient de tancament de l'empresa «per l'incompliment reiterat de les normatives ambientals i urbanístiques» i «considerant-la incompatible ambientalment amb el territori».


Comentaris

envia el comentari