Catalunya Diari

Denuncien una empresa d'Alcarràs per no facilitar allotjament a temporers

Les organitzacions detecten irregularitats en contractacions fetes per la firma a través d'ETT

La Plataforma Fruita amb Justícia Social i la CGT han denunciat davant la Inspecció de Treball l'empresa Viyefruit, amb seu a Alcarràs (Segrià), per suposats incompliments del conveni laboral en relació amb treballadors temporers contractats a través de les empreses de treball temporal (ETT) Eurofirms i Adecco.

Ambdues organitzacions asseguren que l'empresa «estaria contractant a Lleida temporers empadronats a més de 75 quilòmetres per a les finques que la firma té a Osca, sense garantir-los ni l'allotjament ni la manutenció, tal com marquen els convenis laborals del sector de Catalunya i l'Aragó».

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En aquest sentit, han detectat tres casos de presumptes «irregularitats», tot i que sospiten que «podria ser una pràctica generalitzada». Fruita amb Justícia Social i la CGT demanen a Inspecció de Treball que obri una investigació a l'empresa per esclarir els fets i, en cas que així ho determinés, que prengui les mesures corresponents.

Pla obert amb representants de Fruita amb Justícia Social i de la CGT davant de les instal·lacions d'Afrucat
Fruita amb Justícia Social i la CGT denuncien una empresa fruitera d'Alcarràs per no facilitar allotjament a temporers | LleidaDiari.cat

Praxis il·legals

Una de les portaveus de la Plataforma, Gemma Casal, ha explicat que tot i «la campanya de neteja d'imatge que pugui fer Afrucat –associació empresarial a la qual pertany Viyefruit-, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i la Generalitat, al voltant de les bones pràctiques en la campanya agrària de Lleida, hi continua havent empreses que tenen unes praxis il·legals que vulneren el conveni laboral».

Alhora, ha advertit que les conseqüències de no garantir l'allotjament a aquests treballadors provoca que «acabin dormint al carrer, en espais insalubres o en recursos públics com ara el Pavelló 3 de Fira de Lleida o els pisos de l'EMU habilitats per la Paeria».

Les dues organitzacions critiquen, a més, «l'encobriment i la permissivitat de l'Ajuntament de Lleida davant les vulneracions dels drets laborals contra temporers» i denuncien que «s'està allotjant amb diners públics treballadors que han d'acollir les empreses agrícoles que les contracten, tal com marca el conveni laboral».

Vulneracions de drets a la campanya de la fruita de Lleida

Finalment, la Plataforma Fruita amb Justícia Social i la CGT han exigit a la Paeria, a la Diputació de Lleida, a la Generalitat i a la resta d'administracions, que «en lloc de dedicar recursos públics a campanyes publicitàries, els destinin a revisar i a erradicar les males praxis i les vulneracions de drets a la campanya de la fruita de Lleida, i així poder garantir que la fruita tingui justícia social».


Comentaris

envia el comentari