Catalunya Diari

La nova depuradora que donarà servei a aquests dos municipis del Segrià

Disposa de col·lectors i sistemes naturals que permeten reduir la despesa energètica

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, els alcaldes de Torrefarrera i Torre-serona, Jordi Latorre i Agustí Jiménez, i altres autoritats, han inaugurat la nova depuradora que donarà servei a aquests dos municipis del Segrià i que ha suposat una inversió de més de 5,2 MEUR.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

És de tipus biològic amb capacitat per tractar 1.400 m3/dia, l'equivalent a una població de 6.667 habitants. Disposa de col·lectors que recullen per gravetat les aigües residuals generades en les dues poblacions i de sistemes naturals per al seu tractament (llits de rizoma), reduint així la despesa energètica. És la dissetena depuradora en servei al Segrià amb la qual cosa es garanteix el sanejament a prop del 93% de la població de la comarca.

 

 

El sistema per sanejar les aigües residuals és de tipus biològic, consistent en un llit bacterià que es basa en un procés aeròbic en el qual l'aigua es bombeja a un filtre i cola per gravetat a través d'un material de reblert que constitueix el suport de cultiu sobre el qual es desenvolupa la biomassa i creixen els microorganismes, formant una biopel·lícula d'espessor variable. Per a la decantació de l'aigua residual, així com per a la deshidratació natural dels fangs, s'han construït vuit filtres decantadors fets amb sistemes naturals (llits de rizoma), reduint així la despesa energètica.

 

 

Pel que fa la recol·lecció de les aigües residuals generades a Torrefarrera i Torre-Serona, es fa mitjançant col·lectors que fan arribar l'aigua residual fins a la depuradora per gravetat, reduint així la despesa energètica per al seu transport. El seu traçat s'ha fet compatible amb infraestructures ja existents com creuaments de col·lectors existents, el pas de la carretera LP 9221, l'afectació i restitució d'una bassa de reg, entre altres. L’aigua tractada serà aportada al Reguer Gran.

 

 

Sanejament a Catalunya

Actualment hi ha 538 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població. Pel que fa a la comarca del Segrià, hi ha disset depuradores actives, que garanteixen el sanejament de prop del 93% de la població de la comarca. El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d'execució de la planificació.


Comentaris

envia el comentari