Catalunya Diari

Descobreixen el cos de tres soldats republicans a les fosses de Vilanova de Meià

En concret, van ser enterrats un una trinxera a la zona de Rams, on no es descarta trobar més individus
Imatge de dos arqueòlegs ajupits sobre un dels forats on s'han trobat dos cossos a la fossa de Rams de Vilanova de Meià | LleidaDiari.cat

Els primers treballs d'excavació a les fosses comunes localitzades a Vilanova de Meià, a la Noguera, ja han deixat al descobert el cos de tres soldats que amb tota probabilitat eren del bàndol republicà. En concret, van ser enterrats un una trinxera a la zona de Rams, on no es descarta trobar més individus. A Vilanova de Meià, al Montsec, s'han localitzat fins a quatre fosses que s'emmarquen dins dels combats del front de guerra del Segre-Pallars, que es va mantenir actiu entre l'abril i el desembre del 1938. De moment, només s'han trobat restes òssies i material bèl·lic a Rams. A la fossa comuna de la Cabana d'en Porta i a la de Comadugla s'estan fent sondejos i prospeccions sense que, per ara, s'hagin trobat restes antropològiques. L'equip de treball ha descartat provisionalment l'excavació del quart punt, La Teulera, per falta d'indicis d'inhumacions. Són treballs que formen part del Pla de fosses 2017-18 i que aquest divendres ha visitat el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.

  

 

 

El conseller ha insistit que la feina d'exhumació de fosses i d'identificació de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme arribarà fins al final perquè «no és en absolut comprensible que el 2017, 80 anys després d'aquella desgràcia, encara tinguem centenars de persones desaparegudes; com a societat i com a institució tenim el deure de posar la veritat sobre la taula i la veritat només pot aparèixer si la podem desenterrar».

 

Segons ha explicat una de les arqueòlogues responsable dels treballs, Anna Camats, els cossos trobats a la trinxera de Rams els va enterrar un veí de Lluçars -un poble al costat de Vilanova- que va assegurar que n'havia inhumat fins a una dotzena. En aquest punt s'hi està excavant des de principis d'agost i les tasques continuen. De moment sembla evident que un dels soldats tindria menys de 25 anys i a un altre se li han trobat senyals d'artrosi, amb la qual cosa ja tindria una certa edat o havia fet feines molt dures. Del tercer cos encara no se'n pot dir res.

 

Les restes seran sotmeses a un estudi genètic per poder encreuar-les amb els perfils genètics dels familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme recollides a través del Programa d'Identificació Genètica impulsat pel Govern. El passat 21 de juny Romeva va visitar la primera fossa exhumada dins el Pla de fosses 2017-2018 a Figuerola d'Orcau, al Pallars Jussà, on es van trobar les restes de disset soldats que amb tota probabilitat eren del bàndol franquista.

 

Aquest mateix divendres, el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, acompanyat del videpresident Oriol Junqueras també visitarà les fosses exhumades de la Guerra Civil a Prats de Lluçanès (Osona). Demà dissabte Romeva visitarà les feines d'exhumació de la «tomba del soldat desconegut» a Cassà de la Selva (Gironès), totes actuacions incloses al Pla de fosses 2017-18.Comentaris

envia el comentari