Catalunya Diari

El desembassament de Camarasa a vista de dron

Per primera vegada es fa coincidir l'augment de cabal del Segre i l'Ebre per aigua acumulada i amb finalitats ambientals

Pla general captat amb dron on es pot veure l'embassament de Camarasa
El desembassament de Camarasa a vista de dron | LleidaDiari.cat

La presa de Camarasa (Noguera) ha començat a desembassar aigua aquest dimecres a la tarda després de l'increment per l'arribada d'aigües procedent de Rialb i Oliana.

L'ACN ha captat imatges amb dron d'aquest desembassament en el marc d'una operació programada que per primera vegada fa coincidir l'augment de cabals dels rius Segre i Ebre, gràcies a la gran quantitat d'aigua acumulada en els embassaments. La presa de Camarasa va complir 100 anys al 2017 i actualment pertany a Endesa.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Està emplaçada a l'estret del Pont del Diable

Està emplaçada a l'estret del Pont del Diable, a la confluència del Segre i la Noguera Pallaresa, fa 92 metres d'alçada sobre la llera del riu i té més de 100 metres de fonaments, fet que la va convertir, fins al 1924, en la més alta d'Europa. El desembassament de la presa de Camarasa captat amb dron mostra unes imatges espectaculars de la força de l'aigua en caiguda lliure des de 90 metres d'alçada per la boques de sortida de la instal·lació, situades a un dels laterals de la muntanya, al costat de la carretera C-13 que connecta la Noguera amb el Pallars.

En concret Endesa deixarà anar fins a la mitjanit un volum aproximat de 160 metres cúbics per segon de les aigües del Noguera Pallaresa embassades al pantà de Camarasa. D'aquests, uns 70 metres cúbics per segon es deixen anar per vessament i els altres 90 per turbinat. Aigües amunt, el pantà de Rialb, al riu Segre deixa anar des de primera hora del matí 150 metres cúbics per segon i aigües avall, el pantà de Sant Llorens de Montgai, uns 300 metres cúbics per segon.

Pla general on es pot veure una imatge aèria captada amb dron
Per primera vegada es fa coincidir l'augment de cabal del Segre i l'Ebre | LleidaDiari.cat

Han acordat adaptar l'activitat normal de set preses hidràuliques

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i Endesa han acordat adaptar l'activitat normal de set preses hidràuliques titularitat de la companyia per iniciar aquest dimecres la crescuda extraordinària conjunta de la part baixa del riu Segre i la del Baix Ebre. Aquesta actuació, que durarà dos dies, suposa una millora ambiental, ja que permetrà controlar les poblacions de macròfits als rius i assegurar, així, la bona salut dels seus cursos fluvials.

Al desembassament de Camarasa el seguiran el de les preses de Sant Llorenç de Montgai, el Partidor de Balaguer i la presa de Lleida (totes elles corresponents al Baix Segre) i se seguirà per la presa de Mequinensa, Riba-roja i Flix (corresponents al Baix Ebre). Segons Endesa, la previsió és que el cabal creixi al llarg d'aquests dos dies fins als 280 m³/s a la ciutat de Balaguer i fins als 350 m³/s a la ciutat de Lleida dijous al migdia. Es calcula que a Flix, dijous al migdia l'Ebre assoleixi un cabal aproximat de 1.300 m³/s.

Aquesta iniciativa per sanejar el riu es fa habitualment dos cops a l'any (a la primavera i a la tardor) i, segons Endesa, és necessària per controlar la proliferació d'aquestes plantes aquàtiques que ocupen estacionalment la part baixa dels rius Segre i Ebre.

Pla obert on es pot veure el desembassament de la presa de Camarasa
La presa de Camarasa (Noguera) ha començat a desembassar aigua aquest dimecres | LleidaDiari.cat


Comentaris

envia el comentari