Investiguen l’enderroc de l’Arc d’Adà de Llardecans

Els tècnics analitzen les pedres, ja a terra

Els tècnics analitzen les pedres, ja a terra | LleidaDiari.cat

 

Agents de la policia científica dels Mossos d'Esquadra i tècnics de Cultura i Patrimoni del departament a Lleida investiguen aquest dilluns la caiguda de l'Arc d'Adà de Llardecans (Segrià), que un tinent d'alcalde de l'Ajuntament va trobar enderrocat ahir diumenge, quan passejava amb la seva família.

 

Les primeres investigacions apunten que un vehicle hauria impactat fortament amb l'element arquitectònic, datat del segle XII, ja que al lloc s'han trobat restes de vidres i de pintura vermella i blava. L'alcaldessa de Llardecans, Carme Pinyol, ha explicat que els veïns de la zona estan «impactats» i «preocupats» perquè el conjunt format per l'ermita i l'Arc d'Adà és un lloc molt significatiu pel Segrià Sud i espera que es pugui restaurar «aviat».

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Els tècnics analitzen les pedres, ja a terra

Els tècnics analitzen les pedres, ja a terra, amb l'ajuda d'una fotografia de l'Arc d'Adà | LleidaDiari.cat

 

 

Els veïns estan impactats

L'alcaldessa de Llardecans, Carme Pinyol, ha explicat que el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Llardecans va comprovar diumenge des del camí que l'arc no es veia i en pujar se'l van trobar a terra amb les pedres escampades. Assegura que des que es va donar la veu d'alarma, fins al lloc es van acostar veïns del poble i dels municipis del costat que es van mostrar «impactats pel desastre».

 

Pinyol ha explicat que tot apunta que un vehicle ha impactat fortament amb l'arc, ja que sembla que hi hauries restes d'un retrovisor destrossat. Ha afegit que és habitual que la gent pugi amb el cotxe i també caminant i en bicicleta però que fins ara no s'havia registrat cap incident.

 

Juanjo Pérez, agent de desenvolupament local i ocupació de la comunitat de municipis del Segrià Sec, ha dit que l'Arc és un lloc «molt significatiu» per tots els veïns del Segrià Sud. Ha explicat que es tracta d'un conjunt de 80 metres de llarg format per un arc i una ermita. «Es creu que l'arc té origen al segle XII, a l'edat mitjana, tot i que hi ha estudis que apunten que el seu origen seria anterior», ha puntualitzat.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Els Mossos d'Esquadra analitzen les pedres de l'Arc d'Adà

Els Mossos d'Esquadra analitzen les pedres de l'Arc d'Adà | LleidaDiari.cat

 

 

Restauració de l'Arc d'Adà

Des de l'Ajuntament han explicat que han rebut moltes mostres de suport i que la Diputació de Lleida, a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) s'ha ofert a ajudar en la recuperació de l'arc. Juanjo Pérez ha explicat que la restauració material de l'arc es pot fer en uns set o deu dies però que la feina prèvia és més complicada. «Cal una preparació anterior, ja que són peces de pedra seca, que no porten cap argamassa i cal netejar-les i treballar-les bé perquè encaixin».

 

Un cop l'arc estigui recuperat, Pérez demana que es protegeixi perquè aquests fets no tornin a passar. «És un element únic i un lloc de pelegrinatge per tothom», assegura Pérez. Afegeix que l'escola del poble i el club de futbol sala duu el seu nom, Arc d'Adà, i que els nens de l'escola hi pugen una vegada l'any d'excursió. «El cop en l'àmbit moral és important”, assegura, i afegeix que s'han quedat molt impressionats.