Catalunya Diari

Detectada una espècie d'orquídia en perill d'extinció a l'Alt Urgell

Imatge de la planta
Imatge de la planta | LleidaDiari.cat

Tècnics forestals de la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) han detectat l'existència d'una petita població de l'orquídia fantasma (Epipogium aphyllum) a la Vall de Santa Magdalena, a les Valls de Valira (Alt Urgell) i dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu. La identificació ha comptat amb l'expertesa del botànic Xavier Oliver de la Institució Catalana d'Història Natural. Es tracta d'una orquídia que viu sobretot en fagedes i avetoses, sota l'ombra de les capçades. Té un aspecte estrany, que sembla la silueta d'un fantasma. D'aquí prové el seu nom.

Es considera una espècie molt rara, catalogada com a espècie en perill d'extinció al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya (DOGC núm. 5204 28/08/2008). Aquesta població és la vuitena que es troba a Catalunya. Fins ara se n'havien detectat 1 a l'Alta Ribagorça, 3 a l'est de la Noguera Pallaresa, 1 al Berguedà, 2 al Montseny i ara aquesta. És el cinquè sector on es detecta. Els enginyers forestals del DARP van detectar el mes d'agost la població de l'orquídia fantasma durant el marcatge d'una zona d'aprofitament de fusta. La zona ha estat exclosa de l'aprofitament forestal per poder delimitar i avaluar la població actual d'aquesta espècie d'orquídia.

És la segona població localitzada al Parc de l'Alt Pirineu

Aquesta és la segona població localitzada al Parc Natural de l'Alt Pirineu. L'altra població, ubicada a la riba de la Noguera Pallaresa, és objecte d'un seguiment anual que es realitza des de l'any 2013, emmarcat en el Pla de Seguiment de la Biodiversitat del Parc, i que es fa conjuntament amb el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, ja que proper a aquest emplaçament es localitza una altra població integrada als límits de l'espai protegit del Parc Nacional. Aquesta població va ser detectada per primera vegada el 2004. En els últims dos anys, els Agents Rurals també han fet tres localitzacions de l'orquídia fantasma entre 2016 i 2017 en tres punts del Pirineu, en concret, a les comarques de l'Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i el Berguedà.

La detecció d'aquesta espècie és molt complicada, ja que té una vida fonamentalment subterrània. Només treu tiges i flors per reproduir-se durant unes poques setmanes, sovint menys d'un mes. A més pot passar molts anys o fins i tot dècades sense florir i per tant és indetectable. La primera observació d'aquesta planta a Catalunya va ser la dècada dels vuitanta al Berguedà però la naturalesa críptica d'aquesta espècie va fer que fins 30 anys més tard no es pogués confirmar la seva presència. El 2013 només es coneixien tres poblacions a Catalunya però d'aleshores ençà s'ha anat trobant en diferents indrets fins a arribar a les vuit poblacions actuals.

Tot i el nombre creixent de poblacions conegudes segueix sent una orquídia extraordinàriament rara, ja que la majoria de poblacions tenen entre un i cinc individus i només una supera els vint exemplars. El creixent interès per les orquídies ha permès incrementar el coneixement de la distribució de moltes espècies rares però alhora causa una pressió de freqüentació sobre les espècies més fràgils a causa dels afeccionats i fotògrafs que les volen anar a veure i que té un impacte negatiu sobre l'hàbitat i les mateixes plantes.


Comentaris

envia el comentari