Catalunya Diari

Detecten dues espècies d'animals vulnerables al tram de Canal d'Urgell no revestit de Mollerussa

La seva presència recomana que no s'hi duguin a terme activitats de lleure com la tradicional baixada de barques que s'havia fet anys enrere per Festa Major
Pla general del tram de banqueta del canal d'Urgell al seu pas per Mollerussa. | LleidaDiari.cat

L'entitat conservacionista Egrell ha alertat recentment a l'Ajuntament de Mollerussa de la presència de dues espècies d'animals vulnerables al tram de Canal d'Urgell que transcorre pel municipi i que no està revestit amb formigó. Es tracta de la rata d'aigua (arvicola sapidus) que és un mamífer rosegador, i de la bavosa de riu (salaria fluviatilis), que és un peix allargat sense escames. Segons ha explicat l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, l'avís es va donar després de la possible recuperació d'una activitat que tradicionalment s'havia fet per Festa Major i que consistia en una baixada de barques casolanes per aquest tram de canal. Aquestes espècies s'alimenten de la vegetació que hi ha a la llera del canal, i una activitat així '«vulneraria» l'hàbitat d'aquests animals i els «posaríem en risc», ha dit Solsona.

La rata de riu pot mesurar entre setze i 23 centímetres i compta amb una cua que fa entre deu i catorze centímetres. Té el cost robust i allargat, unes orelles arrodonides i curtes, que sobresurten poc entre el pelatge i unes potes també curtes. La cua, fa poc més de la meitat de la llargada del cap i el cos junts. Acostuma a viure a prop de l'aigua, sigui corrent o estancada, sempre que les ribes siguin cobertes d'abundant vegetació herbàcia i la terra dels marges sigui prou tova per a poder-hi excavar galeries. És una espècie solitària que és activa tant de dia com de nit, però és més fàcil observar-la durant les hores diürnes; és bona nedadora i se la pot veure capbussar-se amb facilitat. 

 

Pel que fa a la bavosa de riu, pot mesurar uns quinze centímetres i la seva peculiaritat és que no té escames. És una espècie de peix de la família dels Blenniidae i és un dels peixos endèmics de l'estany de Banyoles, juntament amb la barga, el jonqueter i l'anguila.

 

Imatge de la rata d'aigua. | LleidaDiari.cat

 

L'alcalde de Mollerussa ha destacat que no tindria sentit tornar a fer l'activitat de la baixada de barques per Festa Major, coneguda com 'La Milla Nàutica', després que el Ple del consistori va votar a favor de la moció presentada per l'entitat Canal Viu que defensa la protecció de les banquetes dels canals d'Urgell. En aquest sentit, ha afegit que estudiaran la possibilitat de recuperar aquesta activitat en algun altre tram del canal on no s'hagi detectat la presència d'aquestes espècies, però en qualsevol cas, s'ha mostrat satisfet que hi siguin, ja que això és un bon símptoma del bon manteniment del canal.

 

La possible recuperació de la Milla Nàutica va sortir a debat durant la Festa Major de l'any passat, després que el consistori engegués una enquesta ciutadana per saber si hi havia ganes de recuperar l'activitat que feia anys que s'havia deixat de programar als actes festius. Tot i que hi va haver poca participació, la gran majoria de veïns van votar a favor de recuperar-la.

 

Imatge del peix bavosa. | LleidaDiari.cat

 Comentaris

envia el comentari