Catalunya Diari

Detecten la presència d'un llop al Solsonès

L'animal salvatge ha protagonitzat set atacs a ramats d'ovelles de la serra del Port del Comte

Imatge del llop captada amb les càmeres de fototrampeig al Port del Comte
Imatge del llop captada amb les càmeres de fototrampeig al Port del Comte | LleidaDiari.cat

Tècnics de l'equip de seguiment del llop a Catalunya han confirmat la presència d'un llop a la zona del Port del Comte (Solsonès) després de validar-ho amb l'obtenció d'unes imatges amb un parany fotogràfic el mes de desembre passat. A banda de les fotografies, els tècnics també han detectat diversos indicis de la presència de l'animal des del setembre de 2017. A finals d'estiu, els experts van confirmar set atacs d'aquest llop a ovelles del Solsonès i s'han trobat dos rastres a la neu i quatre excrements que, un cop analitzats genèticament, han confirmat que pertanyen a un mascle. La Generalitat ha impulsat un grup de treball amb els ajuntaments afectats i ramaders d'oví i cabrum per posar en marxa un protocol per minimitzar les afectacions que pugui tenir aquest animal salvatge.

Els atacs que el llop ha fet a les ovelles del Solsonès són els primers que es confirmen a Catalunya des de l'any 2010, quan es va detectar un cas semblant a la zona de la Serra del Cadí. La Generalitat ja ha informat que compensarà els propietaris dels animals d'acord amb el programa de compensació de danys a la ramaderia causats pel llop que té en marxa, similar al que s'aplica amb l'os bru.

Amb l'objectiu de treballar conjuntament en l'aplicació de mesures preventives que minimitzin l'afectació d'aquest animal salvatge en la ramaderia, tècnics de la Generalitat ja s'han reunit amb ramaders i representants dels ajuntaments de la Coma i la Pedra, Odèn, Fígols i Alinyà i Guixers per consensuar les actuacions prioritàries que s'han de dur a terme, com ara el reforç de les tanques de protecció per al ramat. 

El llop captat per les càmeres de fototrampeig a la zona del Port del Comte
El llop captat per les càmeres de fototrampeig a la zona del Port del Comte | LleidaDiari.cat

 

D'altra banda, la Generalitat informa que no té en marxa ni preveu impulsar cap programa de reintroducció del llop, però expliquen que hi ha alguns exemplars erràtics que entren, de tant en tant, dins del territori català. L'any 2000 es va detectar la presència puntual d'aquest animal salvatge a Catalunya i, des d'aleshores, la Generalitat ha posat en funcionament un programa de seguiment de l'espècie i mesures de compensació i prevenció de danys amb l'objectiu de compaginar l'existència de la fauna salvatge amb l'activitat ramadera.

Imatge amb el llop captat al Solsonès a la zona del Port del Comte
Imatge amb el llop captat al Solsonès a la zona del Port del Comte | LleidaDiari.cat

 

Un seguit de petjades del llop que s'ha detectat al Solsonès
Un seguit de petjades del llop que s'ha detectat al Solsonès | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari