Catalunya Diari

Detecten al Pla d'Urgell una plaga que afecta el blat de moro que no s'havia vist abans a Catalunya

Acció Climàtica demana a pagesos i tècnics estar alerta per si observen exemplars de l'escarabat que la provoca

Tècnics del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Acció Climàtica han detectat per primera vegada a Catalunya, en plantacions de blat de moro de la comarca del Pla d'Urgell, la presència de l'escarabat Diabrotica, un insecte  que provoca danys greus al blat de moro i amb gran capacitat de dispersió.
 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La plaga de l'escarabat del blat de moro va arribar a Europa els anys 90 procedent dels Estats Units, i fa temps que afecta les plantacions d'aquest cultiu en la majoria del països europeus.
 

Des d'Acció Climàtica recomanen als agricultors i tècnics que estiguin alerta i, en cas de detectar la presència de l'insecte, ho comuniquin a la conselleria i segueixin les recomanacions per reduir la plaga
 

Tot i tractar-se d'una de les plagues més devastadores que afecta el blat de moro, la Comissió Europea va decidir no continuar les mesures d'emergència en contra perquè no tenien l'eficàcia suficient, i, des de llavors, no és considerada plaga de quarantena ni està subjecta a cap regulació.
 

Pla detall de l'escarabat Diabrotica virgifera que provoca danys al blat de moro. Imatge del 28 de juliol.
Pla detall de l'escarabat Diabrotica virgifera que provoca danys al blat de moro. | LleidaDiari.cat

S'ha d'avaluar el risc fitosanitari

Amb l'objectiu de conèixer la dispersió de la plaga i avaluar el risc fitosanitari, la Secció Territorial d'Agricultura i Sanitat Vegetal dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, ha estat fent una prospecció intensiva dels camps de blat de moro afectats i els dels seus voltants.
 

Paral·lelament, s'ha donat a conèixer aquest fet al personal tècnic de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), que està col·laborant per intensificar la vigilància per a la detecció de la plaga arreu del territori. També s'ha informat a personal tècnic del sector i a empreses de tractaments que executen treballs en el cultiu del blat de moro.

En el cas que un agricultor, tècnics o empreses del sector detectin aquesta plaga o els seus símptomes, és important avisar ràpidament la secció d'agricultura i sanitat vegetal dels serveis territorials corresponents o el Servei de Sanitat Vegetal i el personal tècnic de de l'ADV corresponent. 


El cultiu del blat de moro a Catalunya 

El cultiu del blat de moro a Catalunya no és menor en importància, i no tant per l'increment sostingut de la superfície en els darrers anys, sinó per la consolidació territorial que es percep a les zones de regadiu deLleida i de Girona, que posiciona aquest cultiu, juntament amb la fruita fresca, com el cultiu de referència en aquestes zones productives.

Actualment, el cultiu de blat de moro per a gra ocupa més de 40.000 hectàrees anuals, de les quals unes 34.000 se situen a la demarcació de Lleida (zones regables) i unes 6.000 hectàrees a Girona.
 

La producció anual, que se situa al voltant de les 400.500 tones (315.000 de les quals produïdes a la demarcació de Lleida), suposa un subministrament considerable a la indústria de fabricació d'aliments i pinsos per al bestiar, tot i que una bona part, especialment en algunes zones on la demanda del tipus de bestiar així ho comporta, es destina en forma de farratge a l'alimentació dels animals, sobretot vaques de llet. A tot Catalunya, es cultiven unes 7.800 hectàrees de blat de moro farratger, la meitat de les quals a la demarcació de Lleida.


Comentaris

envia el comentari