Catalunya Diari

Dia ingressa 18 milions d'euros a Suïssa, país on no té cap botiga

Un informe de transparència ha declarat la cadena de supermercats com una empresa opaca
Els inversors qüestionen els negocis de Dia a Suïssa. | Cedida

L'any passat Dia va ingressar 18 milions d'euros a Suïssa, un país on no tenen cap botiga. Pel que sembla, la cadena de supermercats va decidir crear dues empreses en aquest país batejades sota els noms DIA World Trade SA i ICDC Services Sàrl, que va fundar al costat dels supermercats francesos Casino. Com explica ‘Economía Digital', aquesta activitat de DIA en el paradís fiscal europeu ha fet que els inversors a curt no confiïn en la companyia.

Segons fonts de Dia, l'empresa DIA World Trade està dedicada a «prestar serveis als proveïdors de les societats del Grup DIA» i ICDC Services Sàrl treballa en «la negociació amb proveïdors internacionals». El grup explica que es van instal·lar a Ginebra per negociar amb proveïdors internacionals. Per la seva banda, els inversors expliquen: «No tenim idea d'on DIA World Trade va poder generar 18 milions d'euros en ingressos».

 

L'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa ha sotmès ara el grup a una recerca sobre l'opacitat informativa en relació amb les seves activitats a Suïssa. L'estudi, que ha estat finançat pel Ministeri de Treball i Seguretat Social, ha suspès a Dia en matèria de transparència. «Crida l'atenció que aquestes societats radicades a Suïssa únicament se citen en els comptes anuals i en l'informe de gestió, on es proporciona informació genèrica sobre les activitats que realitzen i els accionistes d'aquestes. Tampoc s'ha trobat informació quantitativa que mostri el comportament fiscal de l'empresa a Suïssa ni tan sols en els comptes anuals» explica l'informe.

Arran d'aquesta mateixa recerca, els responsables de l'estudi demanen a la cadena que «presenti informació detallada de la seva operativa a través d'aquestes societats, facturació, empleats, resultat comptable, conciliació amb l'impost de societats a pagar i operacions realitzades amb altres societats del grup». A més, Dia ha estat acusada per un grup de franquiciadors d'estafa i falsedat documental. Aquests asseguren que les seves tendes van fer fallida perquè el grup manipulava els estocs amb el propòsit d'augmentar els seus marges a costa de les franquícies.Comentaris

envia el comentari