Catalunya Diari

Primer dia de voladures al túnel de Tresponts a la C-14

S'obliga a aturar els vehicles uns deu minuts per la detonació

Imatge del túnel de Tresponts amb runa de la primera voladura
Imatge del túnel de Tresponts amb runa de la primera voladura | LleidaDiari.cat

La primera explosió per perforar el túnel de Tresponts (C-14) s'ha fet aquest dimarts quan faltaven pocs minuts per les dotze del migdia. Durant el moment de la detonació s'ha tallat circulació en tots dos sentits de la marxa durant uns deu minuts. Al llarg del matí els operaris ho han preparat tot per fer la voladura. Per evitar l'expansió de pedres a la carretera, just a tocar de les obres, s'ha col·locat una mena de cortina a l'entrada del túnel i per seguretat tots els treballadors s'han retirat a uns 200 metres de distància.

Al lloc hi havia una màquina preparada per retirar les pedres soltes que amb la detonació s'haguessin pogut precipitar de la muntanya. Al final no ha fet falta. Un cop la voladura s'ha fet les màquines han començat a retirar la runa de l'interior del túnel per començar a preparar-ne una segona per aquest dimarts a la tarda. Amb aquestes explosions es perfora un metre.

La segona fase de voladures començarà després del Nadal

Aquestes primeres voladures es fan en fase de proves. Els tècnics n'efectuen dos per dia, cosa que obliga a realitzar dos talls diaris de la carretera de deu minuts. Cada explosió ha de permetre excavar un metre a l'interior del túnel. La segona fase començarà passades les festes de Nadal, al mes de gener, quan els tècnics continuaran amb dues voladures per dia, una al matí i una altra a la tarda, amb talls també de deu minuts i perforacions de 4 metres cada una, permetent avançar una mitjana de 8 metres per dia. Segons la previsió el túnel estarà llest l'any 2020. La perforació total de la galeria (1,3 quilòmetres de longitud) hauria d'acabar en vuit mesos. 

Pla general de les obres del túnel de Tresponts
Pla general de les obres del túnel de Tresponts | LleidaDiari.cat

 

El secretari d'Infraestructures va presidir fa uns dies la comissió de seguiment de les obres del túnel de Trespont per informar el territori de l'evolució de les obres. Gavin va explciar que les obres es «posant les màximes garanties de seguretat per tothom». El secretari va parlar dels usuaris de la carretera però també dels operaris de l'obra. Pel que fa als talls de trànsit seran de deu minuts per voladura. Durant aquestes primeres setmanes una al dia i posteriorment, quan es facin les definitives seran dos al dia; una matí i una tarda.


Comentaris

envia el comentari