Catalunya Diari

La Diputació de Lleida crea un llibre per a descobrir el turisme familiar del Pirineu

Associat amb el llibre de contes s’ha convocat un concurs de microrelats per a joves d’entre 6 i 16 anys amb tres categories de premi

Imatge de la portada del llibre de microrelats infantils de la Diputació de Lleida
'L’entrellat dels estanys encantats' és el títol d’un llibre de contes que convida a conèixer el Parc Nacional d’Aigüestortes | LleidaDiari.cat

L'entrellat dels estanys encantats és el títol d'un llibre de contes que convida a conèixer d'una manera enginyosa el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el territori que en forma part com a destinacions certificades de natura i muntanya en família, que són la Vall de Boí a l'Alta Ribagorça i les Valls d'Àneu i Pirineus-Noguera Pallaresa al Pallars Sobirà.

El llibre és una iniciativa del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida per fomentar la destinació de turisme familiar a la demarcació de Lleida i la presentació de l'obra estava prevista per a la diada de Sant Jordi d'enguany, però a conseqüència de la pandèmia sanitària es va haver de suspendre. L'entrellat dels estanys encantats està escrit per Montse Subirana, il·lustrat per Toni Serrano i editat per Arola Editors, amb la col·laboració de les destinacions de natura i muntanya en família: Vall de Boí, Valls d'Àneu i Pirineus-Noguera Pallaresa, i compta amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI).

El conte vol interactuar amb el públic infantil

El conte vol interactuar amb el públic infantil i per aquest motiu s'ha creat un concurs de microrelats que ens ha d'ajudar a resoldre un enigma que impedeix als protagonistes de la història visitar el parc. Quan la Pirene arriba al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici amb la seva família i amics, un fet totalment imprevisible els impedeix visitar el parc. Així comença la sinopsi del conte que, tot i que al mes de juliol de l'any 2020 ens pot semblar comprensible a causa de la COVID-19, quan es va escriure el relat era quelcom impensable que no havia passat mai en tota la història del Parc Nacional.

Al conte L'entrellat dels estanys encantats es planteja un doble misteri: alhora que un equip d'experts intenta resoldre urgentment l'entrellat dels estanys encantats per tal que es pugui tornar a accedir en aquesta zona del Parc Nacional com més aviat millor, els protagonistes s'apunten a un joc de pistes que els convida a conèixer i endinsar-se en alguns dels indrets més bells de Catalunya, descobrint la màgia dels seus racons, la seva flora i la seva fauna, sense trepitjar els estanys inaccessibles. La Pirene i el seu equip, les marmotes, van a molt bon ritme però empatats amb l'equip de les llúdrigues. Mentre els dos equips s'esforcen al màxim per aconseguir el superpremi, l'equip d'experts intenta resoldre un misteri que fa trontollar les lleis de la biologia.

És una invitació a conèixer de manera enginyosa el Parc Nacional d'Aigüestortes

Aquest conte és una invitació a conèixer de manera enginyosa el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el territori que en forma part. A través del doble misteri es posen en relleu valors com la sostenibilitat, el gaudi amb els amics i la família, la cultura i els costums i, alhora, amb els elements de la ficció s'introdueix una mirada científica, de descoberta del territori des d'un vessant menys conegut però molt important per a l'equilibri ecològic.

D'aquesta primera edició del conte se n'han editat 800 exemplars. L'obra consta de 44 pàgines i està editada en català per l'editorial Arola. El llibre es planteja en dues parts. A la primera part es presenta el conte pròpiament dit. A la segona part, amb un aire més didàctic, s'inclou un glossari, informació del territori i un mapa de situació.

Concurs de microrelats

El Patronat de Turisme, conjuntament amb les tres destinacions de natura i muntanya en família de la demarcació de Lleida i el mateix Parc Nacional, han creat un concurs de microrelats. La temàtica ha de girar al voltant del fet que el Tenebrix ha arribat al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. No hi deixa entrar ningú i té tots els animalons atemorits. El tema d'aquest concurs consistirà a explicar com convèncer el Tenebrix perquè deixi de fer por i es pugui tornar a visitar el parc. El concurs disposa de tres categories per edats (de 6 a 9 anys, de 10 a 13 anys i de 14 a 16 anys) i es pot presentar el relat en català, castellà i aranès. L'extensió ha de ser d'entre 100 i 150 paraules.

Cadascuna de les tres categories ofereixen tres premis als millors treballs presentats que consistiran en estades, activitats i productes locals de les 3 destinacions familiars. Els relats s'hauran d'enviar a l'adreça de correu [email protected] fins al 13 de setembre de 2020. El jurat estarà integrat per 5 persones, entre les quals hi haurà un membre del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, un membre de cadascuna de les destinacions de natura i muntanya en família certificades per l'Agència Catalana de Turisme de Lleida (la Vall de Boí, les Valls d'Àneu i Pirineus-Noguera Pallaresa) i l'autora del llibre L'entrellat dels estanys encantats.


Comentaris

envia el comentari