Catalunya Diari

La Diputació dóna suport a l’estudi de viabilitat de cultius als Pallars en clau de canvi climàtic

L’estudi vol conèixer la viabilitat que presenta el territori i el sector per fer una transició cap a la producció ecològica dels cultius i, en concret, conèixer la viabilitat del cultiu de cereal i de farratge en ecològic

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el vicepresident de Pallars Actiu, Toni Millet, han signat aquest dilluns un conveni de col·laboració per a l'elaboració d'un estudi de viabilitat de cultius als Pallars Jussà i Sobirà en clau de canvi climàtic per un valor de 13.500 €.

L'acte de signatura ha comptat també amb l'assistència del vicepresident de Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert, i la gerent de Pallars Actiu, Eva Fité, i la presència del director del Patronat, Ramon Boixadera.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L'estudi vol conèixer la viabilitat que presenta el territori i el sector per fer una transició cap a la producció ecològica dels cultius i, en concret, conèixer la viabilitat del cultiu de cereal i de farratge en ecològic. Actualment, les varietats que s'estan estudiant per la seva idoneïtat per a cultius eco als Pallars són l'ordi, l'espelta, el favó, la llentia, l'alfals, l'ordi i el blat.

Imatge d'una reunió a la Diputació de Lleida
La Diputació dóna suport a l’estudi de viabilitat de cultius als Pallars en clau de canvi climàtic | Lleidadiari.cat

 

El seguiment de l'estudi s'està fent amb 21 pagesos del territori

El seguiment de l'estudi s'està fent amb 21 pagesos del territori que tenen especial interès en plantejar-se el canvi i conèixer amb més profunditat la viabilitat i rendibilitat d'aquests cultius per fer la conversió. Cada participant d'aquest grup de treball aporta els seus coneixements segons la informació que s'està treballant en l'estudi per poder-ne treure conclusions. Actualment, ja s'ha identificat el tipu de règim d'humitat necessari per a la idoneïtat d'aquests cultius, i ara es començaran a fer els càlculs de varietats. Està previst tenir preparats, abans de finalitzar l'any, els plànols dels cultius per als possibles escenaris.

Joan Talarn ha destacat «la implicació en el projecte compartit de transformar el sistema econòmic de Lleida, Pirineu i l'Aran en un territori que busqui noves oportunitats gràcies a l'economia verda, circular i altament digitalitzada». Per això, ha subratllat que «aquesta és una més de les sinergies que mantenim per ajudar a atraure nous residents a aquestes comarques».

Una fase prèvia abans de fer les plantacions

Per la seva banda, Toni Millet ha explicat que «es tracta d'una fase prèvia abans de fer les plantacions. El que s'està caracteritzant són els sòls del territori i les varietats de cereals adaptades a diferents escenaris d'increment de temperatura pel canvi climàtic, i poder veure quins tipus de plantacions de cereals, farratges o lleguminoses, i quines varietats en cada tipus, poden ser més productives en els diferents escenaris».

Ha afegit que hi ha un grup de 21 pagesos que són els que, en un futur, les plantaran «per veure'n l'evolució real». El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida ha estat col·laborant amb Pallars Actiu en diferents actuacions amb l'objectiu de potenciar i promocionar el teixit empresarial de les Terres de Lleida.


Comentaris

envia el comentari