Catalunya Diari

La Diputació de Lleida «injecta» unes ajudes milionàries als ajuntaments

Els nous plans s'han aprovat en un ple extraordinari

Diners
La Diputació ofereix una inversió milionària als ajuntaments | Pixabay

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest divendres una nova convocatòria d'ajuts extraordinaris de més de 35 milions d'euros destinats a «injectar» liquiditat als ajuntaments de la demarcació davant de la crisi del coronavirus.

Segons han informat des de l'administració, es tracta de la «resposta més important que ha fet en la seva història» i té com a objectiu donar eines als consistoris perquè puguin superar l'emergència sanitària, social i econòmica provocada per la Covid-19.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Tres plans per a necessitats diferents

Concretament, s'han creat tres plans especials com el de cooperació municipal dotat amb 5 milions d'euros, el de cooperació comarcal amb 4 milions d'euros i, finalment, el de salut, amb una aportació de fins a 6 milions d'euros. Amb relació a el pla de cooperació municipal, la Diputació pretén atendre el deteriorament de la tresoreria dels ajuntaments després de la disminució dels ingressos en la prestació de serveis com escoles bressol, activitats esportives o mercats setmanals.

Per la seva banda, el pla especial de cooperació comarcal està dissenyat per ajudar al fet que els consells comarcals ofereixin assessorament i servei tècnic als ajuntaments per, així, finançar serveis com el d'assistència tècnica d'urbanisme o el d'administració electrònica o protecció de dades. Finalment, el pla de salut, el de més dotació pressupostària, està pensat per fer front a les despeses relacionades amb els consultoris mèdics, la compra de material sanitari, els serveis de salvament i socorrisme, el servei d'aigües i els cementiris.

Els ajuntaments tindran un any per justificar les despeses

Tal com s'ha informat en el ple, un cop aprovats els ajuts, després de 10 dies de l'exposició pública es transferiran les ajudes de cada un dels plans i els ajuntaments tindran un any per justificar les despeses. El vicepresident de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, ha explicat durant el ple que els ajuntaments seran «actors principals en la recuperació econòmica i en el lideratge i la construcció de les noves quotidianitats socials, econòmiques, culturals i sanitàries del postconfinament».

Així mateix, Latorre ha afegit que: «Mentre la tensió, el soroll i l'enfrontament polític és el polític de la vida pública, algunes institucions, sense fer soroll, fan la seva feina». Cal destacar que, a part d'aquestes ajudes extraordinàries, en el ple d'aquest divendres també s'ha aprovat una simplificació, acceleració i avanç de les ajudes previstes d'anys anteriors (amb 10 milions d'euros), així com la flexibilització de les dates de pagament d'impostos per a famílies i empreses.

Finalment, als ajuts esmentats cal sumar el Pla de Cooperació Municipal 2020 dotat amb 10 milions d'euros per a inversions dels ajuntaments (8 milions), a favor de la repoblació (1 milió) i de Pirineu (1 milió d'euros més).


Comentaris

envia el comentari