Catalunya Diari

Dissenyen set rutes gastronòmiques amb productes locals de l'Alt Urgell

La iniciativa, duta a terme en el marc d'un projecte europeu, es vol donar a conèixer a les agències de viatges

Pla general de l'obrador de Mas d'Eroles
Pla general de l'obrador de Mas d'Eroles, amb la taula plena de formatges en procés d'elaboració i a punt de girar-los per ajudar-los a agafar la forma | LleidaDiari.cat

L'associació de productors artesans Menja't l'Alt Urgell ha posat en marxa una nova iniciativa turística que pretén difondre conjuntament la tasca de la seva vintena d'integrants i el patrimoni cultural de la comarca. Amb aquest objectiu, i de la mà d'un projecte finançat amb fons europeus, s'han creat fins a set rutes d'un dia que inclouen la visita a diverses explotacions i equipaments museístics de la zona, a més d'un dinar elaborat amb productes de proximitat. Ara, un cop definides, l'entitat treballarà per donar-les a conèixer al sector de les agències de viatges i de les revistes especialitzades, amb qui també preveu organitzar-ne alguna a tall de prova pilot.

Potenciar l'olfacte pels pobles de la vall de la Vansa i Fórnols i descobrir al mateix temps l'ofici tradicional de les trementinaires és una de les noves propostes turístiques de l'associació Menja't l'Alt Urgell, que ha dissenyat set rutes diferents per donar a conèixer els productes artesans i el patrimoni de la comarca.

D'aquesta manera, n'hi ha una de centrada en la recuperació del patrimoni alimentari, a través de visites a explotacions ramaderes, mentre que una tercera marida vi d'alçada amb formatge i coca dels raiers. De fet, la producció d'altura i l'àmbit dels làctics és l'eix d'una altra de les propostes que s'hi ofereixen.

El protagonisme del pa, la cervesa i el formatge

El procés de fermentació del pa, la cervesa i, com no podia ser d'una altra manera, el formatge també es donen a conèixer conjuntament en el marc d'aquesta iniciativa. Aquest darrer producte també és la base d'una altra ruta que passa pels municipis situats al sud de la comarca i on també es visita un obrador que elabora patates xips artesanes. Finalment, la darrera proposta està centrada en el patrimoni gastronòmic de la Seu d'Urgell i inclou un maridatge de formatge amb infusions del Pirineu.

Les rutes han estat creades de forma conjunta amb l'equip del MEDFEST-MED, a través de l'Observatori d'Alimentació de la Universitat de Barcelona. A més, també hi ha col·laborat el Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Turisme Seu i la Diputació de Lleida. La coordinadora d'aquest projecte d'àmbit europeu, Margalida Mulet, ha explicat que el que es busca és potenciar el turisme sostenible a través de la gastronomia, per tal d'oferir una alternativa a la proposta de «sol i platja». En aquest sentit, ha explicat que la idea de les rutes ha sorgit del treball conjunt que s'ha dut a terme amb l'associació de productors i artesans i que la seva finalitat és que el visitant «entengui el territori i contextualitzi el producte».

Un cop dissenyada la proposta de rutes, aquestes s'hauran de vendre a les agències

Per la seva banda, un dels integrants de Menja't l'Alt Urgell, Salvador Maura, de la Formatgeria Mas d'Eroles, ha dit que un cop dissenyada la proposta de rutes, aquestes s'hauran de «vendre» a les agències de viatges i diversos touroperadors. 

Per aquest motiu, plantegen la possibilitat d'organitzar-ne alguna, en format prova pilot, amb persones provinents d'aquest sector, a més de les vinculades a les revistes especialitzades. Tot i això, aquestes ja es poden contractar a través de la web de l'entitat per un preu de 40 euros per adult, 20 per als infants de sis a onze anys i gratuït -a excepció del restaurant- pels menors de sis anys.


Comentaris

envia el comentari