Catalunya Diari

Diversos sectors del Pirineu acumulen més de 50 centímetres de neu nova

La redistribució pel vent ha generat importants sobreacumulacions

Neu
Imatge de la neu en una finestra d'Esterri d'Àneu | @meteopallars

Diversos sectors del Pirineu per sobre dels 1.500 metres d'altitud han acumulat més de 50 centímetres de neu nova des de l'inici de la nevada el 22 de gener. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la redistribució pel vent ha generat importants sobreacumulacions.

A Certascan (2.400 metres) s'han registrat 73 centímetres, a Sant Joan de l'Erm (1.720) se n'han acumulat 65, i a Malniu (2.230), 62. A Sasseuva (2.228 metres) i a la Bonaigua (2.266) hi ha 53 centímetres de neu nova. A més, han caigut 42 centímetres a Ulldeter (2.410) i 40 a Núria (1.971 metres) i a Os de Civís (1.640). Al Cadí Nord (2.143 metres) hi ha 32 centímetres, i a Port del Comte, 10.

Risc d'allaus pels forts vents al Pirineu

El vent és notícia aquest dijous a Catalunya, ja que bufa amb força o molta força arreu, sobretot al matí, raó per la qual tot el territori està en alerta en aquest sentit. La nevada anirà a menys al Pirineu però encara seguirà a la cara nord, tot i que més feble. Protecció Civil de la Generalitat té activats en fase d’alerta els plans VENTCAT i NEUCAT. Les ventades continuaran sent fortes o molt fortes a gran part del territori, si bé el temporal anirà a la baixa a partir del migdia a Lleida, Barcelona i part de Girona. No obstant, el mestral i la tramuntana continuaran durant tota la jornada a les comarques de Tarragona, a l’Empordà i al Pirineu, on es poden superar els 90 o 100 km/h.

A més, al Pirineu el vent aixecarà la neu i produirà el fenomen que es coneix com a torb, cosa que també farà augmentar el risc d’allaus després de la forta nevada. A la Costa Brava el mar estarà molt alterat.En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté actives les alertes per vent fort fins a migdia arreu. A la tarda, els avisos es concentren tan sols a la meitat nord del territori, amb alerta taronja a les comarques del Solsonès, Berguedà, Cerdanya, Ripollès Alt i Baix Empordà. Molt de compte, doncs, amb tendals, roba estesa, motos aparcades al carrer, testos i altres materials que tinguem a l’exterior i que puguin caure pel vent.

Una vintena de carreteres afectades per la neu a la demarcació

Des d'aquest dimecres al matí, una vintena de carreteres de la demarcació de Lleida estan afectades per les nevades de les darreres hores. En algunes d'elles, fins i tot, es prohibeix la circulació o és obligatori l'ús de cadenes per a poder circular. Durant tot el dia, està previst que el Servei Català de Trànsit, vagi actualitzant l'estat per tal de millorar la informació als conductors.


Comentaris

envia el comentari