Catalunya Diari

La DO Garrigues no complirà les previsions de producció a causa de les pluges

Arrenca la 56a edició de la Fira de l'Oli Verge Extre de les Borges Blanques amb bones expectatives de visitants i de venda

La DO Garrigues no preveu complir les previsions de producció d'oli per aquesta campanya que s'havia fixat en quatre milions de quilos. El president de la DO, Enric Dalmau, ha explicat que a causa de les pluges de la tardor han caigut moltes olives i els arbres han tingut «poc rendiment». Això fa que s'estigui tres punts per sota de la producció prevista i a quinze dies de finalitzar la campanya es preveu que aquesta sigui d'uns 3,7 milions. Malgrat això, la qualitat de l'oli «és excepcional» perquè l'aigua abundant ha permès collir oliva verda durant moltes setmanes. La 56a edició de la Fira de l'Oli Verge Extra de les Borges Blanques ha arrencat aquest divendres amb una vuitantena d'expositors i bones expectatives pel que va al volum de vendes i afluència de visitants.

Tot i que s'estan collint les mateixes olives que l'any passat hi haurà menys oli a causa de les pluges que hi va haver a la tardor. Així ho ha assenyalat Enric Dalmau que ha fet valdre que el fet que la qualitat de l'oli que està sortint és «excepcional», al contrari del que està passant a Espanya, on si bé hi ha grans qualitats d'oli en zones com Andalusia o Castella la Manxa, aquest és «de poca qualitat». Aquesta campanya està previst a l'estat espanyol es facin unes 600.000 tones d'oli, que segons Dalmau és una xifra molt elevada que afectarà els preus de mercat. A la DO Garrigues es «prima la qualitat» i aquest any es preveu fer més vendes que l'any passat. En concret, es calcula que se superaran els 2 milions de quilos d'oli envasats. 

 

1,5 milions de quilos d'oli destinats a l'exportació

Dalmau ha remarcat que «això és el que interessa», vendre'l en aquest format, perquè si no s'ha de vendre en cisterna a un preu més baix a països com Itàlia que després l'embotellen. Dalmau ha afegit que les ampolles són «la punta de llança» que fa vendre les garrafes. Del total de producció prevista, uns 1,5 milions de quilos aniran a l'exportació, un 90% dels quals en cisterna. Un altre aspecte que ha explicat Dalmau és el treball per la innovació de les cooperatives i ha posat exemples com la de l'Albi, que ha tret una ampolla amb un oli que s'ha collit de nit, o Juncosa, que fa oli primerenc.

A la Fira de l'Oli de les Borges Blanques no només hi ha les grans cooperatives sinó que també busquen el seu espais petits productors com és el cas de la firma 'Raig d'Arbeca'. La seva responsable, Montse Sòria, ha explicat que és la primera vegada que han decidit muntar un estand a la fira i que ho fan amb l'objectiu de donar-se a conèixer «més i millor» perquè la gent provi els seus olis «de qualitat». Tota la seva producció d'oli prové dels seus camps on cullen les olives que porten a aixafar en un molí particular. El venen en garrafes de cinc litres i també ampolles amb oli premium ecològic.

Una fira que s'allargarà fins diumenge

La Fira de l'Oli ha estat inaugurada per la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, i s'allargarà fins diumenge al vespre.Aquest dissabte està previst que la visiti el president de la Generalitat, Quim Torra. L'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha destacat l'aposta estratègica de la fira per promoure un producte a través de l'excel·lència de grans xefs gastronòmics i restauradors de categoria. En aquest sentit, el certamen s'agermanarà amb la Fundació Alícia.


Comentaris

envia el comentari