Catalunya Diari

Es documenten nous enterraments de la Guerra Civil al Pla d'Urgell

El Centre de Recerques 'Mascançà' col·laborarà amb la recerca i fa una crida a cercar testimonis per trobar noves fosses a la comarca

Pla mitjà de la tomba de Pere Cascalló Solà al cementiri de Linyola
Pla mitjà de la tomba de Pere Cascalló Solà al cementiri de Linyola | LleidaDiari.cat

La Direcció General de la Memòria Democràtica està revisant el mapa de fosses de la Guerra Civil a Catalunya i al Pla d'Urgell, el Centre de Recerques 'Mascançà' està col·laborant activament en les tasques de documentació a la comarca. La Cerca ha començat a donar els seus fruits i ja s'han donat a conèixer nous enterraments no registrats fins ara a Ivars d'Urgell i al Palau d'Anglesola.

En el primer dels casos s'ha documentat un nínxol d'un militar republicà i en el segon es tracta d'un cos enterrat fora del cementiri del municipi. En paral·lel també s'està duent a terme tasques de documentació de fosses no incorporades al mapa de fosses als Arcs i a Vilanova de Bellpuig. Des de 'Mascançà' s'ha fet una crida a cercar testimonis que documentin aquestes noves fosses a la comarca.

La mort del militar republicà que s'ha documentat en un nínxol a Ivars d'Urgell

La mort del militar republicà que s'ha documentat en un nínxol a Ivars d'Urgell està relacionada amb l'hospital de sang que hi havia a Cal Tous, un hospital d'evacuació del Front del Segre de pas cap a l'Hospital del XVIIIè Cos d'Exèrcit situat a la Universitat de Cervera. Segons Mascançà, d'aquest enterrament se n'ha trobat documents i s'ha constatat amb testimonis orals directes. Actualment, la tomba està molt malmesa. La recerca segueix oberta i no es descarta que puguin aparèixer altres cossos enterrats pel mateix motiu a la població.

Pel que fa al Palau d'Anglesola, es tracta d'un cos enterrat fora del cementiri de la població que se suma al ja existent al cementiri del municipi. Això no obstant, segons Mascançà, cal fer una recerca més exhaustiva. També s'està duent a terme tasques de documentació de fosses no incorporades al mapa de fosses als Arcs i Vilanova de Bellpuig i l'entitat creu que és possible que apareguin novetats en altres poblacions. A més a més, està previst fer visites al cementiri de Vallverd d'Urgell on hi ha enterrades algunes de les víctimes de l'explosió del polvorí franquista del Castell del Remei, per la qual cosa s'ha proposat que també consti en el mapa de fosses.

Mascançà recorda que fa un any, arran d'una col·laboració amb l'Ajuntament de Bell-lloc d'Urgell es va testimoniar l'existència d'una fossa al cementiri de la població on hi podria haver una cinquantena de soldats republicans morts. El consistori bell-lloquí ho va comunicar a la Direcció General de la Memòria Democràtica i la fossa ja consta registrada al mapa de fosses.

Document d'enterrament d'un soldat mort al Front del Segre a Vallfogona de Balaguer i enterrat a Linyola
Document d'enterrament d'un soldat mort al Front del Segre a Vallfogona de Balaguer i enterrat a Linyola | LleidaDiari.cat

 

Crida a cercar nous testimonis

Des de Mascançà es fa una crida que qualsevol persona que vulgui aportar el seu testimoni o tingui coneixement d'enterraments a la comarca del Pla d'Urgell, es posi en contacte amb l'entitat a l'adreça fixada a l'Arxiu Comarcal, al carrer Tossal Blanc de Mollerussa. La darrera actualització va tenir lloc el 2007 i els darrers anys s'han documentat noves fosses fruit de l'obertura de les existents i del ressò mediàtic. El cas és conegut ha estat el de la fossa del Soleràs, a les Garrigues.

Des de la Direcció General de la Memòria Democràtica s'han posat en contacte amb el Centre de Recerques del Pla d'Urgell 'Mascançà' per tal de cercar ajut i col·laboració en la revisió de les fosses de la comarca. Aquesta col·laboració suposarà la revisió documental de registres d'enterraments de diferents poblacions i el contrast amb testimonis orals de cada població susceptible d'haver-hi fosses de la Guerra Civil.

A més a més, es revisaran les fosses ja existents i es registraran les noves fosses trobades a la comarca els darrers anys. La recerca es centra principalment en la localització de soldats republicans que fruit de la retirada van deixar cossos sense enterrar o soldats nacionals morts en el bàndol republicà.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari