Catalunya Diari

«La previsió és molt dolenta, perillen les vacances d'estiu»

El sector del turisme alerta sobre què podria passar amb la temporada d'estiu si segueixen així les coses

Un dels menjadors del restaurant el Racó d'en Pep de Sant Gregori amb l'aforament limitat
«La previsió és molt dolenta, perillen les vacances de Nadal» | ACN

 

Amb Espanya immersa de ple en la tercera onada, molts són els que tenien les esperances posades en la vacuna com la solució definitiva de la pandèmia, o almenys el principi de la solució, ja que s'entreveia l'horitzó optimista per a aquest 2021, que amb la introducció de la vacuna en la població, permetria aixecar algunes restriccions i la millora econòmica de molts sectors.

 

No obstant això, el lent procés de vacunació que està tenint lloc a tot Espanya posa en dubte que aquest any puguem sortir encara del forat. Això és el que tem un dels sectors més tocats per la pandèmia: el de l'hostaleria i el turisme, que ja es preparen per a un estiu sense turisme a Espanya.

La vacuna, responsable de la salvació del sector

L'èxit de la vacuna sembla ser l'única taula de salvació a la qual agafar-se per sortir de la desesperada situació en què es troba el sector, però a només 10 mesos de l'inici de l'estiu, molts veuen perillar la temporada d'un sector clau per a la recuperació econòmica, ja que suposa més del 12% del PIB i dona feina de manera directa a 2.670.000 de persones.

 

Així ho manifesta Carlos Abella, secretari general de la Taula del Turisme, una associació d'empresaris turístics: «Sorprèn la poca rapidesa amb què s'està duent a terme la vacunació, tenint en compte que és un factor fonamental per reactivar l'activitat», ha apuntat al diari 'el Mundo'. La realitat és que la confiança per viatjar a Espanya i Europa arribarà quan la majoria de la població estigui vacunada, i això no sembla que hagi de passar aquest any.

 

«S'havien posat totes les esperances en la vacuna per generar confiança i que la gent torni a viatjar, però la realitat és que no hi ha peticions de 'slots' per aquest estiu», ha advertit Abella a l'esmentat mitjà. «No entenem per què no es vacuna en festius ni es fan servir tots els mitjans disponibles per accelerar la vacunació: l'Exèrcit, la sanitat privada... El que sigui necessari», reclamen des de la Taula del Turisme.

 

Un fet que ha sigut advertit per molts, ja que s'esperava que, un cop es tingués la vacuna preparada, l'administració d'aquesta seria una prioritat. En aquest mateix sentit es pronuncia 'Hosbec', la patronal hotelera, que assegura que de seguir així, la pròxima temporada d'estiu està perduda: «Amb el ritme actual de vacunació no arribem ni a les pròximes festes de Nadal, el que suposarà la defunció de moltes de les nostres empreses», assegura el seu president, Toni Mayor.

El sector, en «estat crític»

Una opinió que reafirmen des de la Confederació Espanyola d'Agències de Viatges, la vicepresidenta, Eva Blasco, ha advertit que les agències de viatge es troben en «estat crític», després d'haver vist la seva facturació disminuïda en un 90%. És més, la indústria hotelera assegura que aquesta temporada d'estiu del 2021 podria ser encara pitjor que la de l'any 2020, ja que les mesures del confinament decretades en diferents països d'Europa han bloquejat del tot la demanda turística; de fet, es xifra el volum de la demanda bloquejada cap a Espanya en un 81,1%.

 

La incertesa aguaita, perquè, a més, no se sap fins quan seguiran vigents les restriccions dels diferents països, o si un cop aixecades, la confiança serà suficient perquè els turistes s'atreveixin a trepitjar Espanya. També perilla la fira de turisme 'Fitur', que suposa cada un any un gran revulsiu per al sector turístic i que, veient les perspectives de futur, molts es plantegen si té cap sentit celebrar-la aquest any.


Comentaris

envia el comentari