Catalunya Diari

La DOP Pera de Lleida tindrà menys producció per les gelades, però preveu una bona campanya

El cantant i músic lleidatà Kelly Isaiah apadrina la collita d'enguany i rep el reconeixement 'Ets la pera'

La Denominació d'Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida preveu menys producció per les gelades de la primavera tot i que encara la campanya amb bones expectatives de comercialització tenint en compte que la producció a Europa serà la més baixa que es recorda en anys, també per l'afectació de gelades.
 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La DOP Pera de Lleida preveu comercialitzar enguany entre 1,5 i 2 milions de quilos de peres de primera qualitat de les tres varietats autoritzades, la Llimonera, la Blanquilla i la Conference. El cantant i músic lleidatà Kelly Isaiah, vocalista de Koers i guanyador de la darrera edició del programa 'La Voz', ha apadrinat la collita d'aquesta campanya de la DOP Pera de Lleida i, per això, ha estat distingit amb el reconeixement 'Ets la pera'.

Pla mitjà on es poden veure un temporer i un pagès recollint fruita a Alcarràs
La DOP Pera de Lleida tindrà menys producció per les gelades però preveu una bona campanya  | LleidaDiari.cat

Les gelades han fet caure la producció

Les gelades de la primavera han fet caure la producció a la DOP Pera de Lleida. El fred va comportar la mort de moltes flors però en altres que van acabar tirant endavant han provocat que el fruit hagi crescut poc i, en alguns casos, no assoleixi la mida necessària per comercialitzar-se amb el distintiu de la DOP Pera de Lleida, segons ha explicat el president del Consell Regulador, Gerard Pujol. La previsió per aquesta campanya és comercialitzar entre 1,5 i 2 milions de quilos de peres de primera qualitat, l'exigida per la DOP.
 

Les gelades però han afectat de forma encara més intensa la resta de països productors europeus i la producció de pera al continent serà la més baixa de les darreres dècades. En concret, a França preveuen un 50% menys de collita de l'habitual, a Itàlia la caiguda serà del 65% mentre que a Bèlgica serà un 30% inferior i un 20% als Països Baixos.
 

«A Lleida cau però no ho fa tant com a la resta de països competidors però no s'arribarà al potencial productiu», ha indicat el director general d'Afrucat, Manel Simon. Tot i això, «s'assolirà nivell de producció digne per defensar la rendibilitat de les explotacions aquesta campanya», ha indicat. En aquest sentit, Simon preveu una campanya de comercialització de la DOP Pera de Lleida «fluida, tranquil·la i amb una bona remuneració per als pagesos». El responsable d'Afrucat ha assenyalat que ja han notat que operadors italians estan acudint a Lleida per buscar peres per poder comercialitzar. A la vegada, ha assenyalat que l'objectiu de la DOP Pera de Lleida és «continuar conquerint posicions al mercat estatal», tal com porten fent des de fa anys.  
 

La producció de la DOP Pera de Lleida ha de complir una mida i una paràmetres de qualitat definits pel Consell Regulador, i les peres que es comercialitzen sota aquest segell obtingut fa dotze anys han hagut de ser conreades d'acord amb un protocol de bones pràctiques agrícoles i només es poden manipular en les centrals i magatzems autoritzats.
 


Comentaris

envia el comentari