Catalunya Diari

Dos despreniments de roques en les darreres hores al Pallars Sobirà

El Parc Natural de l'Alt Pirineu sanejarà el talús i espera reobrir l'accés aquesta tardor

Primer pla de l'esfondrament del tram de carretera d'Aguiró
Primer pla de l'esfondrament del tram de carretera d'Aguiró | LleidaDiari.cat

L'accés principal al poble d'Aguiró, al Pallars Jussà, està tallat des del passat dissabte a causa de l'esfondrament d'un tram de carretera a l'entrada del nucli. Mentre no es repari la carretera els veïns poden accedir a la localitat per un camí alternatiu. L'Ajuntament de la Torre de Capdella ja ha encarregat un estudi tècnic per trobar la solució i poder reobrir la via tan aviat com es pugui. L'esfondrament s'ha produït just a l'entrada del poble on el mur de pedra seca que sustentava la carretera ha cedit i ha descalçat la carretera. Resulta que fa pocs mesos que aquest tram de via es va asfaltar. S'apunta a les pluges dels darrers dies com a possible causa de l'ensorrament de part de la carretera.

Pla general d'una senyal que indica que l'accés rodat està prohibit al poble d'Aguiró
Pla general d'una senyal que indica que l'accés rodat està prohibit al poble d'Aguiró | LleidaDiari.cat

 

Pilar Juanmartí, tinent alcalde de l'Ajuntament de la Torre de Capdella, ha explicat que ara buscaran finançament per reparar la carretera i ha tranquil·litzat als veïns del poble dient que l'obra es farà amb caràcter d'urgència en tractar-se d'un nucli habitat. Juanmartí ha dit que aquest estiu el municipi ha patit moltes esllavissades i esfondrament per les pluges però que l'obra d'Agruiró serà prioritària en donar accés a un poble.

Més despreniments al Pallars en les darreres hores

Paral·lelament, un despreniment de roques ha obligat a tallar el camí d'accés a l'ermita d'Arboló, al Pallars Sobirà, des del pont penjat sobre el riu Noguera Pallaresa. Aquesta mesura s'ha pres per prevenció i haver d'evitar danys personals. A l'estar l'accés més habitual tancat, el rector encarregat d'oficiar les misses a l'ermita, ha suspès totes les pregaries previstes. Aquesta decisió es mantindrà fins que el Parc Natural de l'Alt Pirineu hagi realitzat el sanejament del talús, per recomanació de l'Institut Geològic de Catalunya.

Dos persones al camí d'accés al santuari d'Arboló
Dos persones al camí d'accés al santuari d'Arboló | LleidaDiari.cat

 

Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que el perill de caiguda de roques s'ha incrementat arran de l'incendi del 2012 i de les intenses pluges dels darrers mesos.

  

Un rètol recomana que per seguretat s'accedeixi al santuari des del camí de Gerri de la Sal i no des del Baro, donat que aquest últim està tallat fins que no es faci el sanejament de la vessant. El santuari d'Arboló és molt venerat pels veïns dels Pallars i un lloc de visita obligada per molts turistes. Anualment passen per aquest espai unes 10.000 persones. 

Pla general d'unes cintes que tallen l'accés al santuari d'Arboló
Pla general d'unes cintes que tallen l'accés al santuari d'Arboló | LleidaDiari.cat

 

Ara, a les que hi accedeixin des del camí de Gerri de la Sal se'ls recomana precaució i no accedir a la part alta del talús en dies de pluja, per evitar nous despreniments. Garriga ha explicat que per sort no s'han de lamentar danys personals donat que en el moment del despreniment de les roques hi havia uns turistes visitant el santuari i les pedres els van caure a escassos metres dels peus.


Comentaris

envia el comentari