Els drons vigilen l’entorn de granges a Lleida per prevenir la Pesta Porcina

Una granja de porcs

Una granja de porcs | LleidaDiari.cat

 

Els Agents Rurals han iniciat aquesta setmana prospeccions amb dron per detectar la presència de porcs senglars que puguin acostar-se a granges de porcs. Segons ha explicat a l'ACN el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, amb aquesta mesura es pretén «dibuixar un escenari» per poder controlar la malaltia en cas que entri al país.

 

Ho fan amb càmeres tèrmiques que els permeten veure on viuen i sobretot on dormen els senglars. Des del Departament d'Agricultura, el Cap del Servei de Coordinació Territorial i veterinari, Joaquim Porcar, ha dit en la visita a una granja de nova construcció a Sucs, al Segrià, que el «risc» avui és el mateix que quan es va detectar el brot de la pesta porcina a Bèlgica, i per això cal que el sector «no es relaxi» en relació al compliment de les mesures de bioseguretat.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

«Actuaran on sigui necessari»

La protecció de les granges no només es fa de portes endins, sinó que la zona exterior propera a la granja, és tant o més important. Ricou ha explicat que han acordat amb el Departament d'Agricultura, i també amb les societats de caçadors, que «actuaran on sigui necessari» per detectar la presència de senglars propers a les granges. «És important saber on dormen», diu Ricou, que assegura que els «agraden» les plantacions de panís, també les de colza o zones amb embassaments d'aigua.

 

En aquest sentit el cap dels agents diu que els preocupen les comarques del Segrià i el Pla d'Urgell, però sobretot l'entorn del pantà d'Utxesa, on hi ha molta «canya petita» i és «on s'amaguen els senglars». Ricou ha qualificat «vital» tenir-los controlats perquè en cas que la malaltia arribés a Catalunya, la localització d'aquesta fauna salvatge «permetria controlar-la».

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Imatge primer pla d'un dels garrins

Imatge primer pla d'un dels garrins que hi ha en la granja de nova construcció a Sucs | LleidaDiari.cat

 

 

El risc és el mateix ara que al setembre

En relació a l'interior de les granges, aquest dijous membres del Departament d'Agricultura han visitat una explotació de recent construcció juntament amb els propietaris. Una granja on hi haurà un cens de 7.200 animals, i on ara només hi ha un miler de garrins. Porcar ha insistit en què «el risc és el mateix ara que al setembre quan es va conèixer el brot de la pesta porcina a Bèlgica», i per tant, ha recomanat que ningú es relaxi en l'aplicació de les mesures de bioseguretat. Aquestes es resumeixen en quatre punts: tanques perimetrals a l'exterior que no permetin l'entrada ni la sortida de persones, només per una porta; una zona de vestidor, perquè es puguin canviar; teles pardaleres, per evitar l'entrada d'ocells, i que tinguin un sistema de desinfecció de vehicles. Porcar ha afegit que la malaltia és «viva» i per això és tan important que es compleixin aquestes normes.

 

El treballadors de la granja han de seguir un protocol a l'hora d'entrar que els suposa passar per la dutxa, posar-se el mono de feina i canviar-se de sabates dues vegades abans d'entrar a l'espai on són els animals. En relació a granges que no estiguin adaptades, Porcar ha dit que s'han sol·licitat algunes baixes però s'han «restituït immediatament», perquè els mateixos grangers han complert amb les mesures. El propietari de la granja de Sucs, Javier Alegre, ha explicat en relació al cost que suposa complir amb les mesures és que «quanta més seguretat, tot es paga, tot val diners», però si al final és una granja «sana», on s'hi pot treball, el cost «compensa». Alegre ha afirmat que la granja encara no està «batejada», que ho estarà aviat, i que no portarà el seu nom per diferenciar-la de l'altra explotació de la seva propietat.

 

La granja de nova construcció, a més a més, ha hagut de passar una enquesta per poder posar-hi animals en el seu interior, una enquesta que segons ha relatat Porcar, l'explotació ha superat amb molt bona puntuació.

Imatge pla sencer de dos agents rurals