Catalunya Diari

La Seu d’Urgell aconsegueix les mostres d’ADN del 25% dels gossos

El consistori assumeix enguany el cost de les extraccions de sang que permetran identificar els propietaris que no recullen les defecacions de les seves mascotes

Pla general d'un gos i els seus propietaris a les instal·lacions del Parc Caní de l'Horta
Pla general d'un gos i els seus propietaris a les instal·lacions del Parc Caní de l'Horta | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aconseguit, en els darrers tres mesos, la identificació genètica d'una quarta part dels gossos que hi ha censats al municipi. Les mostres, obtingudes a partir de més de 350 extraccions de sang, s'han recollit en el marc d'una campanya municipal que té com a objectiu poder actuar contra aquelles persones que deixen les defecacions de les seves mascotes a la via públicaFins al pròxim 31 de desembre el cost de les proves anirà a càrrec del consistori però, a partir de l'1 de gener de 2019, l'hauran d'assumir els seus propietaris.

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Jesús Fierro, afirma que «tot i ser una bona xifra» cal «fer una crida per animar als propietaris dels animals a no deixar per al final anar al veterinari per facilitar l'ADN de les seves respectives mascotes». La campanya, en actiu des de fa tres mesos, es troba actualment en la seva primera fase, la qual consisteix en l'extracció de la mostra de sang dels gossos del municipi de la Seu d'Urgell. La campanya també serveix per a poder disposar d'una base de dades actualitzada del Registre Censal d'Animals de Companyia de la Seu d'Urgell. En aquest sentit, s'han donat de baixa 135 mascotes que encara hi constaven tot i que, en alguns casos no estan vives i en d'altres resideixen en un altre municipi. D'altra banda, al cens s'han incorporat una vuitantena de noves altes de gossos.

Les sancions que poden tenir els propietaris

La nova ordenança municipal de tinença i protecció dels animals de la Seu d'Urgell preveu, en el seu article 39, obligar els propietaris de gossos a facilitar l'ADN d'aquestes mascotes al consistori. En cas de no fer-ho, la norma contempla una sanció de fins a 300 euros. La intenció és que la recollida de mostres de femtes de gos es comenci a dur a terme a partir de l'1 d'abril de 2019 i que es multi a les persones que deixin les defecacions de les seves mascotes a la via pública, així com en els parcs i jardins de la ciutat. Les sancions per no recollir les defecacions canines poden ser greus (de 500 a 1.000€ de sanció) si es troba en la via pública o als parcs i jardins, i molt greus (de 1.000 a 2.000€ de sanció), si aquesta es troba en zones de joc infantil, espais on hi està totalment prohibida la presència de gossos.


Comentaris

envia el comentari