Catalunya Diari

La Seu d'Urgell aposta per difondre el simbolisme dels 'minairons'

Diferents espais de la capital alturgellenca s'il·luminaran de forma efímera gràcies a la nova iniciativa 'Llum màgica'

Pla general de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, presentant amb diversos regidors i tècnics de l'ajuntament, el programa d'activitats de Nadal 'El Món Màgic de les Muntanyes'
Pla general de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, presentant amb diversos regidors i tècnics de l'ajuntament, el programa d'activitats de Nadal 'El Món Màgic de les Muntanyes' | LleidaDiari.cat

La Seu d'Urgell potenciarà encara més la figura dels 'minairons' dins el programa d'activitats de Nadal d'enguany, que sota el títol 'El Món Màgic de les Muntanyes' oferirà més de mig centenar de propostes per a tots els públics entre l'1 de desembre i el 6 de gener. Precisament, la lectura teatralitzada del conte que parla del seu rescat és un dels nous actes que s'han incorporat, i també la iniciativa 'Llum màgica', la qual consistirà a il·luminar, de forma efímera, diferents espais de la capital alturgellenca. Altres de les novetats de la programació són l'organització d'un taller de confecció de fanalets per rebre als Reis Mags o d'un 'escape room', entre d'altres. La programació d'activitats de Nadal de la Seu d'Urgell, que arriba a la quinzena edició sota la marca 'El Món Màgic de les Muntanyes', estarà conformada per 56 propostes, sis més que l'any anterior. 

D'aquestes, n'hi haurà 22 que s'adrecen a un públic infantil, juvenil o familiar; onze que seran de tipus cultural i deu més que van destinades a totes les edats. Els actes començaran aquest dissabte amb la tradicional encesa de llums i culminaran el 6 de gener amb la rebuda dels Reis Mags al nucli de Castellciutat. D'entre les novetats d'enguany, en destaquen dos que contribueixen a difondre el simbolisme que envolta als 'minairons'. Així, s'ha organitzat per primer cop, el 30 de desembre i el 3 de gener a les sis de la tarda, una lectura teatral del conte 'El Rescat dels Minairons', el qual relata com uns nens que es deien Ot i Urgell van salvar la vida a aquests éssers «màgics, diminuts i terriblement treballadors" i com des d'aquell dia ells agraeixen aquest gest fent joguines i dolços a l'interior del Tió de la Freita.

 

L'objectiu de la programació a la Seu d'Urgell

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha explicat que la programació d'aquesta lectura vol ser un primer pas per a poder-se convertir en un futur «en una obra de teatre tradicional de la ciutat, com poden ser 'Els Pastorets' arreu del país». En aquest sentit, ha destacat la importància que té el fet d'incorporar aquest element dins el «relat» dels actes que s'engloben al conjunt d''El Món Màgic de les Muntanyes'. Una altra de les iniciatives que es duran a terme per primer cop a partir d'aquest dissabte és l'anomenada 'Llum màgica', que organitza conjuntament la Unió de Botiguers de la Seu d'Urgell, l'Associació d'Hostaleria Alt Urgell, l'Associació de veïns i botiguers del nucli antic, Peusa i l'Espai Ermengol i que consisteix a il·luminar diferents espais de la ciutat de forma efímera utilitzant diferents elements sostenibles. Concretament, la idea és rememorar el moment en què l'Urgell, la nena que surt al conte dels 'minairons', omple de llum la catedral amb una espelma, segons ha explicat la tinent d'alcalde de Promoció Econòmica de la Seu d'Urgell, Mireia Font.

Pla de detall d'uns dels tions que s'han col·locat en diferents espais de la Seu d'Urgell
Pla de detall d'uns dels tions que s'han col·locat en diferents espais de la Seu d'Urgell | LleidaDiari.cat

 

Altres actes que s'incorporen a la programació per primera vegada són, entre d'altres, un taller de confecció de fanalets per rebre els Reis Maig, el qual tindrà lloc el dia 4 de gener a partir de dos quarts de cinc de la tarda, o un 'escape room', que es durà a terme el 28 de desembre a les cinc de la tarda. A més, els dies previs a les vacances escolars, dins la commemoració del vintè aniversari de l'Escola Municipal de Música de la Seu d'Urgell, s'oferiran petits concerts de Nadal en diferents carrers de la capital alturgellenca. El programa, que inclou activitats emblemàtiques com la tradicional Cavalcada de Reis, també aglutina la ruta dels 'tions màgics', que consisteix a resseguir els punts on estan instal·lats. A més, també està previst dur a terme una nova edició del Parc de Nadal Infantil, dels mercats de Nadal i la fira d'art, l'acte del Tió de la Freita o la Cursa de Sant Silvestre, entre d'altres.


Comentaris

envia el comentari