Catalunya Diari

La Seu d'Urgell vol habilitar uns 10 pisos socials en un edifici que un veí els ha deixat en herència

L'estructura de l'immoble està acabada, però queda pendent de fer la distribució de les plantes

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell preveu habilitar una desena de pisos socials en un edifici situat al centre de la capital alturgellenca que un veí ha deixat en herència al consistori. De fet, actualment s'estan fent els tràmits per acceptar-la, segons ha avançat 'Segre' i ha pogut confirmar l'ACN. Concretament, s'ha atorgat un «usdefruit per 99 anys amb finalitats socials i/o culturals a canvi d'una petita pensió per a la vídua i una placa al carrer», segons ha indicat l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, que s'ha mostrat molt satisfet amb la cessió.

L'estructura de l'immoble ja està acabada, però caldrà fer la distribució interior. La idea és que els habitatges se situïn a les plantes superiors i reservar la planta baixa per altres usos.
Fàbrega ha explicat que han traslladat el seu agraïment a la vídua del difunt que els ha deixat l'edifici en herència i que pròximament faran un acte de reconeixement públic, «ja que és una donació a tota la Seu», ha afirmat l'alcalde.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Més de 1.150 habitatges més que presenten indicis de desocupació a Lleida

L'Ajuntament de Lleida ha detectat prop de 1.150 habitatges més que presenten indicis de desocupació a la ciutat, la majoria dels quals pertanyents a persones físiques. Es tracta d'una nova campanya per detectar pisos que no estan en ús en la línia de la duta a terme el darrer trimestre de l'any passat amb els bancs, immobiliàries i grans tenidors d'habitatges desocupats i fruit de la qual es van decretar 388 pisos en situació anòmala. La Paeria informarà els propietaris perquè puguin demostrar si es tracta d'immobles que no estan ocupats i si, efectivament, no s'estan utilitzant, se'ls ofereix que poden cedir l'habitatge a l'Ajuntament per gestionar-ne el lloguer.

Dels prop de 1.150 habitatges que presenten algun indici d'ús anòmal, en 188 casos s'ha constatat que no han tingut contractat el servei d'aigua potable en els darrers dos anys, fet que constitueix una evidència de desocupació i en 682 casos més s'ha revisat que el consum d'aigua és tan baix que indica que no se n'ha fet un ús habitacional. En la resta d'habitatges hi ha confluït altres causes En les pròximes setmanes, la Paeria notificarà als titulars d'aquests habitatges que s'ha comprovat alguna de les causes d'utilització anòmala i d'incompliment de la funció social de la propietat, en els termes que defineix la Llei d'habitatge de Catalunya i els terminis per presentar la documentació justificativa de la desocupació.

Els propietaris dels pisos tindran un termini de quinze dies a partir de la notificació del requeriment per presentar la documentació que acrediti les mesures adoptades per l'efectiva utilització residencial de l'habitatge amb caràcter permanent en el temps. Un cop es resolguin les al·legacions, els serveis tècnics faran els informes pertinents per declarar els habitatges en situació anòmala, i es procedirà a signar el corresponent decret d'alcaldia. Com preveu la llei, s'informarà els propietaris que existeix la possibilitat legal d'aplicar un recàrrec del 50% de la quota líquida de l'IBI quan un pis està desocupat així com la possibilitat d'imposar multes.

Gestió dels pisos en règim de lloguer

L'Ajuntament de Lleida, juntament amb l'Empresa Municipal d'Urbanisme, ofereix als propietaris d'aquests pisos posar-los per a llogar a través del programa Xarxa de mediació del lloguer social, amb l'obtenció d'avantatges, com són la formalització i el seguiment del contracte, assegurances multirisc i defensa jurídica i la bonificació de l'IBI del 90%, entre d'altres.

També hi ha la possibilitat de formalitzar un contracte d'arrendament a través del programa Reallotgem.cat, que s'impulsa per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya per llogar pisos privats buits amb l'objectiu d'allotjar les famílies que tenen informe favorable de la Mesa d'emergències. El titular de l'habitatge serà beneficiari d'un contracte d'arrendament amb una durada mínima de cinc anys i com incentiu, s'abonarà per avançat l'import equivalent a 18 primeres mensualitats.


Comentaris

envia el comentari