Catalunya Diari

La Seu d'Urgell inicia un projecte pioner per eliminar les bosses de plàstic

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, l'alcalde de la Seu d'Urgell (Alt Urgell), Albert Batalla, i el president de la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet, Ricard Mateu, han presentat aquest divendres el #projecteCERES, la primera prova pilot de substitució de les bosses de plàstic d'un sol ús –de caixa i de secció– per bosses compostables a tots els establiments del municipi. La prova està impulsada per l'Ellen MacArthur Foundation, dins el programa Circular Economy 100, i pretén millorar el cicle de la matèria orgànica, reduint els materials impropis –bàsicament plàstics– a la fracció recollida selectivament. Gràcies al #projecteCERES es preveu evitar a la Seu l'ús de dos milions de bosses de plàstic durant l'any que durarà.

 

Es farà repartint a les famílies bosses reutilitzables on col·locar la fruita i la verdura per pesar-les, i substituint als comerços les bosses de plàstic convencionals per altres de compostables. Unes mesures que aniran acompanyades de punts informatius a botigues i al carrer, on s'informarà els consumidors.L'ARC, amb la col·laboració de l'Ellen Macarthur Foundation i de fabricants de plàstic compostable –BASF i Novamont–, juntament amb la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet, impulsen aquesta iniciativa en la qual hi participen les associacions de comerciants locals (La Seu Comercial i UBSU), el Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya (CEDAC) i les principals cadenes de supermercats instal·lades al municipi (Caprabo, Grup Dia - Clarel, Mercadona, Plusfresc, Bon Àrea i La Sirena), per fer de la Seu d'Urgell la primera ciutat catalana que substituirà les bosses de plàstic d'un sol ús per bosses compostables.

 

Una experiència pionera que comença a la Seu d'Urgell

Aquesta serà una experiència pionera per preparar l'entrada en vigor del Reial Decret de prohibició de totes les bosses de plàstic lleugeres no compostables a partir de l'1 de gener de 2021. La massiva utilització de bosses de plàstic d'un sol ús genera greus problemes ambientals, en especial als ecosistemes marins. Fer-les servir per a la recollida de la fracció orgànica també acaba contaminant el compost i en compromet la seva qualitat. Fa gairebé dos anys que els comerços estan cobrant obligatòriament per les bosses de nanses d'un sol ús i se n'està reduint molt el consum. La legislació estatal preveu prohibir-ne la venda l'any 2021 i substituir-les per bosses compostables, menys agressives per al medi ambient.

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

 

 

El #projecteCERES vol aprofitar que els comerços repartiran bosses compostables per promocionar la recollida de l'orgànica. El projecte comporta la coordinació d'empreses fabricants de plàstic compostable, el sector de la distribució i les administracions públiques encarregades de la recollida i reciclatge d'aquesta fracció dels residus municipals. La Fundació Ellen MacArthur es va crear l'any 2010 amb l'objectiu d'accelerar la transició a l'economia circular.

 

Des de la seva creació, s'ha convertit en un líder de pensament global en posicionar l'economia circular en les agendes de les persones responsables d'empreses, governs i món acadèmic. El model econòmic lineal de «prendre, fer, rebutjar» es basa a disposar de grans quantitats d'energia i altres recursos barats i de fàcil accés, però està arribant ja al límit de la seva capacitat. L'economia circular és una alternativa atractiva i viable que ja han començat a explorar diferents empreses i administracions.Comentaris

envia el comentari