La Seu d’Urgell prepara ja la Fira de Formatges Artesans del Pirineu

Cartell de la fira

Cartell de la fira | LleidaDiari.cat

 

La Fira de Sant Ermengol d'aquest any se celebrarà el cap de setmana del 19, 20 i 21 d'octubre. Concretament el divendres 19 d'octubre, a les cinc de la tarda, obrirà les seves portes el recinte firal de la 24a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, l'Aula de Tast, la Fira d'Entitats, Associacions i Empreses, l'Espai Km0 i la Mostra Ramadera, que es concentren a la zona esportiva de la Seu d'Urgell. La resta d'espais firals, repartits en diferents ubicacions de la ciutat, com l'AutoFira, la Fira d'Artesania del Pirineu, la Fira PEP, la venda ambulant i els Encants dels Canonges, obriran al públic el dissabte 20 d'octubre, a les deu del matí.

 

Pel que fa a la jornada tècnica, en aquesta edició es durà a terme el divendres 19 d'octubre, a tres quarts de tres de la tarda, a l'Aula de Tast. Enguany el tema d'aquesta sessió se centrarà en la comercialització dels formatges artesans. La participació és gratuïta, però fer inscripció prèvia a través de l'Escola Agrària del Pirineu (telèfon 973 352358 o amalia.sanz@gencat.cat). Aquesta jornada compta amb la col·laboració de la Fundació Alícia. Val a dir que la Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell s'inaugurarà oficialment el dissabte 20 d'octubre, a les deu del matí, a càrrec de la consellera d'Empresa i Coneixement del Govern de Catalunya, Ma Àngels Chacón. 

 

Respecte a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, l'estrella de la Fira de Sant Ermengol, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha manifestat que ha passat l'esdeveniment més important de la ciutat a convertir-se en un «esdeveniment nacional sent, actualment, el millor aparador del Pirineu». En aquest sentit, Batalla ha remarcat que això ha estat possible «gràcies a la constant innovació que aquesta fira mil·lenària ha viscut en els darrers deu o quinze anys». L'alcalde urgellenc ha volgut afegir que en aquesta «evolució potent» de la fira hi ha participat no només l'Ajuntament de la Seu i altres institucions sinó també per l'aportació de molts professionals i artesans de diferents sectors.

 

Una aula de tast per als professionals dels formatges

La tinent d'alcalde de Promoció Econòmica de l'Ajuntament urgellenc, Mireia Font, ha explicat les novetats i els canvis que presenta la Fira de Sant Ermengol d'aquest any. Al respecte, la regidora responsable de la fira ha destacat que l'espai on tenen lloc les sessions dirigides pels millors professionals del formatge es realitzarà en una sola aula de tast, ubicada entre els dos pavellons firals -en lloc de dues com l'any passat- que permetrà millorar l'acústica i el servei. Pel que fa a la compra de tiquets per participar en qualsevol de les 12 activitats per a tots els públics que es portaran a terme a l'Aula de Tast, es podran adquirir de manera anticipada del 12 al 18 d'octubre de manera en línia al web www.firasantermengol.cat També es podran comprar de manera presencial a l'Espai Ermengol però el paguem s'haurà de fer a través de targeta de crèdit. Val a dir que durant el cap de setmana fira es podran comprar els, tiquets divendres a partir de les cinc de la tarda i dissabte i diumenge a partir de dos quarts de deu del matí a l'estand d'informació.

Imatge de la presentació

Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

 

 

Aquest any, la Fira de Sant Ermengol proposa una novetat que tindrà lloc durant els dies previs a la celebració d'aquest esdeveniment. Es tracta d'un cicle de quatre xerrades que tindran lloc a l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat que es desenvoluparan els dimecres 3, 10 i 17 d'octubre, i el dissabte 13 d'octubre. Enguany serà la 24a edició d'aquesta fira singular dedica al formatge artesà i es comptarà amb la participació d'un total de 48 formatgeries: 47 d'aquests seran d'artesans formatgers del Pirineu -29 catalans, 4 aragonesos, 9 bascos, 2 navarresos i 3 francesos- que oferiran més de 150 varietats diferents de formatges elaborats per ells mateixos.

 

El formatge convidat

El formatge convidat 2018 és de València, l'Heretat de Pere. Els formatges que produeixen són fets directament de la llet de les seves cabres, alimentades a l'aire lliure, fet que els proporciona una matèria primera d'excel·lent qualitat. Aquest formatge valencià ha estat 1r premi com a millor formatger artesà de la Comunitat Valenciana a Gastrònoma 2017. Recordem que l'entrada a la sala polivalent on es troben els formatgers és gratuïta, i els visitants poden comprar un tiquet de degustació, amb el que poden tastar 5 formatges diferents i prendre una copa de vi -celler CASTELL DEL REMEI-, de cervesa artesana -CERVESA LA MINERA i aigua -Pineo.

 

El tiquet també dóna dret a un tast a l'Espai Tast Km0, al poliesportiu, on estan representats els productors agroalimentaris de proximitat. El premi que l'Ajuntament de la Seu d'Urgell atorga cada any a una persona que, en la seva actuació professional, contribueix a la cultura del formatge i, especialment, a la difusió dels formatges artesans del Pirineu enguany ha recaigut a Amagoia Anda, cofundadora d'Ardai, servei de distribució de tot tipus de formatges artesans arreu del territori europeu. Aquest guardó es lliurarà divendres 19 d'octubre, a les set de la tarda, a l'Aula de Tast.