Catalunya Diari

Els ecologistes demanen a Europa que es rebutgi la proposta del Govern d'extraure Goiat del Pirineu

Ipcena ha presentat denuncies a la Comissió Europea per obrir un procediment de queixa davant «d'indicis clars» de mala gestió

Pla mig on es pot veure el portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, mostrant un fulletó de defensa de l'ós al Pirineu
Pla mig on es pot veure el portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, mostrant un fulletó de defensa de l'ós al Pirineu | LleidaDiari.cat

L'entitat ecologista Ipcena ha demanat a la Comissió Europea i a la direcció general de Medi Ambient de la Unió Europea que rebutgin la proposta del Govern d'extraure l'ós Goiat del Pirineu després de més de dos anys de la seva introducció. Consideren que no es disposa dels informes tècnics ni del protocol que justifiquin el seu comportament agressiu i que a més a més l'estat francès, responsable del seguiment de Goiat, creu que no ha de ser tipificat d'espècimen perillós.

El portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, ha anunciat dos denúncies a Europa, sobre les suposades irregularitats en la gestió dels recursos econòmics del programa Piros Life per part del Govern a qui ha acusat de «gastar els diners en altres fins». El president del Fondo para la Protección de los Animales Salvajes (FAPAS), Roberto Hartasánchez, ha assegurat que a Astúries amb més de 200 ossos no es tenen dades d'atacs a bestiar com cavalls i que la decisió de la Generalitat d'expulsar Goiat «és política».

 

Una denúncia per amenaces

Cal recordar que el Pirineu lleidatà es troba aquests dies enfrontats per la retirada (o no) de l'os Goiat. Per una banda, el Departament de Territori i Sostenibilitat ja ha avançat la seva intenció d'eliminar l'ós Goiat després dels repetits atacs a bestiar en els últims mesos; mentre que els ecologistes no volen expulsar l'animal de la zona i reclames més recursos humans i tècnics. I és davant aquestes dues posicions, que ha esclatat la polèmica aquest divendres amb l'anunci de l'entitat ecologista Ipcena d'haver rebut amenaces de mort a través de les xarxes socials i mitjans digitals.

Pla obert on es poden veure el portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez
Pla obert on es poden veure el portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez | LleidaDiari.cat

 

En aquest sentit, el portaveu de l'entitat a Lleida, Joan Vàzquez afirma que aquest assumpte ja està en mans dels advocats. Segons Vàzquez aquests missatges amenaçadors estan directament relacionats amb la defensa de l'os que els ecologistes fan. Van dirigides a membres de l'entitat ecologista i de manera especial al seu líder. Segons Vàzquez se li diu que és «mereix un tret» o que li «obrin el cap». Pel líder dels ecologistes aquests qualificatius van contra «el dret legítim a defensar el medi ambient» i són «suposats delictes d'odi, coaccions i amenaces» i per tant «accions i aptituds que s'han de reprovar i denunciar». L'ecologista diu que es tracta de «fets intolerables» sustentats per una «pseudomàfia» instal·lada al Pallars Sobirà que «actua amb el consentiment de les administracions locals i l'Associació de Ramaders».


Comentaris

envia el comentari