Catalunya Diari

El 2,2% dels boscos catalans, afectats per la sequera estival del 2016

El Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça són dos de les comarques amb les superfícies boscoses més perjudicades

El 2016 va ser un any especialment càlid i sec durant l’estiu i força complicat pels boscos catalans. | LleidaDiari.cat

La sequera estival de l’any passat ha afectat un 2,2% dels boscos catalans (30.051 hectàrees) segons indica l’informe anual DeBosCat del 2016 que aquest dimarts ha presentat el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Aquest percentatge de superfície boscosa afectada presenta mortalitat, decoloració o defoliació dels arbres. El Pallars Jussà, l’Anoia i l’Alta Ribagorça són les comarques més afectades i per espècies, els roures i les alzines són els més perjudicats per aquesta sequera. L’estudi també revela que gairebé un 60% de les zones forestals afectades per la sequera corresponen a afectacions noves, concretament unes 17.500 hectàrees.

El 2016 va ser un any especialment càlid i sec durant l’estiu i força complicat pels boscos catalans. D’ençà del 2012 l’afectació no era tan severa, de manera que el 2016 reverteix la tendència de recuperació dels boscos. Enguany, el 2,2% (30.051 ha) de la superfície boscosa de Catalunya presenta mortalitat, decoloració o defoliació dels arbres. La coordinadora del projecte DeBosCat, Mireia Banqué, assenyala que no és un percentatge molt elevat, «però sí que és una taxa força més alta que els últims anys» i assegura que si s’anés repetint cada any i no es recuperessin els boscos afectats «llavors sí que ens haurem de preocupar».

L’informe revela que de les 30.000 hectàrees afectades a tota Catalunya, prop d’un 60% (unes 17.500 ha) són noves, és a dir, no presentaven afectació l’any anterior. La resta, són hectàrees que ja es trobaven també afectades el 2015. «Això es deu a que el 2016 ha estat un any sec i càlid a la major part del territori», comenta Banqué. Aquesta diferència respecte als darrers anys es nota especialment en comarques com la Noguera, el Baix Empordà i el Berguedà, on han augmentat molt les zones afectades el 2016.

A més, gairebé un terç d’aquestes 30.000 hectàrees correspon a arbres que s’havien recuperat després de la sequera del 2012, i que mostren de nou símptomes de decaïment. «Si es va produint aquesta recurrència cada pocs anys, l’arbre es debilita molt de pressa, no té temps de refer-se», explica la investigadora del CREAF. El 2012 el nombre d’hectàrees afectades va ascendir fins les 40.000, però durant els tres anys següents el 84,5% s’havien recuperat.

Les zones de Catalunya on l’estiu ha estat anormalment eixut són les que concentren una major superfície de boscos afectats. En els llocs on ha plogut menys de la meitat del que és habitual és on hi ha gairebé el 75% de la superfície forestal afectada, ha apuntat Banqué. La meitat nord de Catalunya és la que concentra la major afectació, com ja ha passat altres anys. Això es deu a què a la meitat sud hi ha menys boscos i aquests estan dominats per espècies mediterrànies més resistents a la sequera, com el pi blanc. Per comarques, el Pallars Jussà (7.000 ha), l’Anoia (3.700 ha) i la Noguera (3.600 ha) són les que presenten una major superfície de bosc afectada. I especialment la serra del Montsec, entre el Pallars Jussà i la Noguera, es troba força afectada. Segons la proporció de bosc afectat a cada comarca, un 12,9% dels boscos del Pallars Jussà estan afectats per sequera, un 10% a l’Anoia, el 8,2% a la Segarra i el 7,9% a l’Alta Ribagorça.


Comentaris

envia el comentari