Catalunya Diari

El Festival Dansàneu comença programant una big band d'arrel a les falles de València d'Àneu

El festival omplirà de dansa i música les Valls d’Àneu de l’1 al 9 de juliol, posant en valor el patrimoni natural i artístic de les Valls

La Folck Jazz Orchestra | LleidaDiari.cat

El Festival Dansàneu dóna el tret de sortida a la seva 26a edició aquest dissabte dia 1 de juliol a les 18.00 hores amb la inauguració de l'exposició 'De pagès a típic' a la Casa del Parc Nacional d'Aigüestortes, a Espot, que col·labora per primera vegada amb el Festival acollint aquesta mostra de vestimenta i teles de l'Esbart Català de Dansaires. L'activitat documenta i exposa el recorregut que entre 1908 i el 1916 va portar a l'Esbart Català de Dansaires a deixar els vestits de carrer que als inicis duien els balladors a les mostres de dansa i substituir-los per vestits de pagès, primer llogant-los i més endavant confeccionant-ne en propietat. L'acte inclourà una visita guiada a càrrec de la comissària de la mostra, Montserrat Garrich, i l'actuació de l'Esbart de Tremp. El bateig musical del Festival tindrà lloc el mateix dissabte a les 20.30 hores davant de l'Ajuntament de València d'Àneu i anirà a càrrec de Rufaca Folk Jazz Orchestra, una big band d'arrel formada per una trentena de músics que mesclen les melodies tradicionals del Pirineu (gràcies a la col·laboració amb l'Escola Folk del Pirineu) amb el bo i millor del panorama jazzístic de casa nostra. Dirigits per Sergi Vergés, els músics de Rufaca compartiran les melodies del seu àlbum 'Beatus Ille' en el marc de la celebració de les Falles de València. Però no només València celebra la festa de les Falles aquest dissabte: a Alós d'Isil també han programat activitats durant tot el dissabte i compten amb la col·laboració del Dansàneu.

L'endemà diumenge, 2 de juliol, Rufaca oferirà un segon concert a les 20.00 hores al Centre Món Natura Pirineus, ubicat a Son, i gestionat per la Fundació Catalunya - La Pedrera, en la que serà també la primera col·laboració entre Món Natura i el Festival Dansàneu. Tant el concert de dissabte com el de diumenge són gratuïts. El Festival de Cultures del Pirineu portarà dansa i música de qualitat arreu de les Valls d'Àneu de l'1 al 9 de juliol. Els municipis aneuencs d'Esterri d'Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d'Àneu seran els escenaris d'una renovada proposta artística que busca posar en valor l'excel·lent patrimoni de les Valls (entès com a artístic i arquitectònic però també natural). Per a fer-ho, el Dansàneu incorpora noves seus, com ara l'església de Sant Pere a Sorpe, la de Sant Just i Sant Pastor a Son, la de Sant Joan a Isil o la pròpia església de Sant Vicenç a Esterri d'Àneu, a banda de la magnífica Santa Maria d'Àneu, ubicada al municipi de La Guingueta, on l'any passat ja es van celebrar els espectacles centrals del Festival i on enguany es proposen dos dobles programes, el divendres 7 i el dissabte 8 de juliol, respectivament.

El Dansàneu és un projecte organitzat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu amb el suport del Departament de Cultura – Generalitat de Catalunya (Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals), els Municipis Aneuencs (Ajuntaments d'Esterri d'Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d'Àneu) i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. Compta amb el patrocini de la Diputació de Lleida (Institut d'Estudis Ilerdencs, Patronat de Turisme) i el suport de l'Ecomuseu Valls d'Àneu i de l'Ajuntament de Sort, a la Vall d'Àssua. Hi col·labora l'Obra Social 'la Caixa'.

 

I és que la voluntat del Festival va més enllà del fet purament artístic i busca ser una proposta de valor per desestacionalitzar el turisme a les Valls d'Àneu, així com un reclam per a la descoberta d'espais patrimonials d'altíssim valor com són les esglésies d'Àneu, que s'obriran al públic especialment per acollir les danses i les músiques programades enguany. Un dels objectius del Dansàneu és ser viscut en família, completant d'aquesta manera l'oferta turística de les Valls d'Àneu, primera destinació de turisme familiar d'interior de Catalunya. És per aquest motiu que bona part dels espectacles estan programats en horari de tarda, per coordinar-se correctament amb l'oferta hostalera de la zona. La programació s'ha previst enguany com a continuació de la celebració de les falles pirinenques, tot i que coincidirà de manera volguda amb les baixades de València d'Àneu i d'Alós que tenen lloc el primer cap de setmana de juliol i on el Festival col·labora per tal d'ampliar l'oferta cultural del cap de setmana.

Per tal de preservar l'accés als espais i després de l'èxit de públic de l'any passat, enguany -i primer cop- alguns dels espectacles del Dansàneu seran de pagament fixant un preu simbòlic d'entre 3 euros i 5 euros (venda anticipada) que servirà per garantir un major control de l'aforament, atès que es tracta d'espais reduïts i d'alt valor patrimonial. També caldrà inscriure's a través del nou web del Festival per accedir a la formació, que s'ofereix a un preu únic de 5€ per sessió completa. 


Comentaris

envia el comentari