Catalunya Diari

El Festival Dansàneu omple de dansa i música les Valls d'Àneu fins al 9 de juliol

Kepa Junkera, Carles Belda & Sanjosex i els occitans Verd e blu, alguns dels artistes convidats

Una noia tocant la gralla a una classe del Dansàneu | LleidaDiari.cat

Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà) s'ha convertit aquesta setmana en la capital de la música i la dansa del Pirineu gràcies a la celebració del festival Dansàneu, rebatejat recentment com el Festival de Cultures del Pirineu. Unes vint-i-cinc activitats, entre espectacles i formació, tindran lloc a les Valls d'Àneu durant els dies de festival. La màgia d'aquest festival és que dóna a conèixer el patrimoni arquitectònic de la zona i el converteix en escenaris de concerts i espectacles. Kepa Junkera, Carles Belda & Sanjosex i els occitans Verd e blu, són alguns dels artistes convidats que participaran en el 26è Dansàneu, que finalitzarà el pròxim dia 9 de juliol. La resposta del públic està sent «excel·lent», segons els organitzadors, tot i haver inclòs, per primera vegada, espectacles de pagament.

  

Els quatre municipis de les Valls d'Àneu (Esterri d'Àneu, Alt Àneu, Espot i la Guingueta d'Àneu) són els protagonistes del Dànsaneu i converteixen les esglésies de la Vall en protagonistes i els escenaris d'una proposta artística que busca fer valdre el patrimoni de la Vall. Per a fer-ho, el Dansàneu incorpora a manera de subseus l'església de Santa Maria d'Àneu, Sant Pere a Sorpe, Sant Just i Sant Pastor a Son o Sant Joan a Isil.

  

El Dànsaneu es vol que sigui un dinamitzador cultural i turístic de les Valls d'Àneu i un reclam per a la descoberta d'espais patrimonials d'altíssim valor com són les esglésies de la zona, que s'obren, aquests dies, al públic especialment per acollir les danses i les músiques programades enguany. Per tal de preservar el correcte accés als espais i després de l'èxit de públic de l'any passat, aquest 2017 alguns dels espectacles del Dansàneu són de pagament fixant un preu simbòlic d'entre tres i cinc euros que servirà per garantir un major control d'aforament, atès que es tracta d'espais reduïts i d'alt valor patrimonial.

Haver de comprar l'entrada sembla que no ha sigut un inconvenient pels amants de la música donat que, aquest dimarts, les entrades pel concert d'Artur Blasco a l'església de Sorpe, es van exhaurir. La formació també té el seu paper destacat en l'edició d'aquest 2017, essent novament de caràcter intergeneracional en el cas de la dansa i de petit format en el cas de la música. La formació ocupa el 30% de les activitats programades i la resta respon a espectacles de música i dansa. 

Imatge d'una classe de timbal i gralla, dins el festival Dansàneu | LleidaDiari.cat

 

Noms propis com els de Kepa Junkera i les seves Sorginak (dansa, veu i percussions), Carles Belda i Sanjosex amb el seu multipremiat espectacle Càntut, l'Esbart Marboleny de Les Preses, els guanyadors del Premi Delfí Colomé de dansa EgurRa & Kolpez Txalaparta (que mesclen txalaparta, ball de bastons i circ), la dansa i música occitana de Verd e Blu, la recuperació dels Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat a càrrec de l'Esbart Dansaire de Rubí, el Cor de Cambra Francesc Valls i el conjunt instrumental Magister Petrus, la saviesa d'Artur Blasco i l'explosió Rufaca Folk Jazz Orchestra són només algunes de les propostes d'un Festival que suma adeptes fins al punt de convertir-se en una cita imprescindible de l'estiu al Pallars Sobirà. La tradicional cercavila pels carrers d'Esterri d'Àneu el dissabte 8 a la tarda o la trobada de gegants pallaresos de diumenge 9 al migdia, clouran aquesta edició del Dansàneu.


Comentaris

envia el comentari