Catalunya Diari

El Govern obre un expedient a Endesa pels talls elèctrics a causa de la nevada a Lleida

El Departament d'Empresa i Ocupació està recollint informació sobre l'afectació per posteriorment determinar si es sanciona o no la companyia

Imatge de la trobada dels alcaldes i càrrecs d'ERC afectats pels talls de llum arran de la nevada. | LleidaDiari.cat

El Govern, a través dels serveis territorials del Departament d'Empresa i Ocupació a Lleida, ha obert un expedient informatiu a Endesa pels talls en el subministrament elèctric a 22 municipis lleidatans el passat cap de setmana com a conseqüència de la nevada que va caure. El director dels serveis territorials, Ramon Alturo, ha explicat que estan «recollint informació del que va passar» per saber quina va ser l'afectació. Ho estan fent a través dels consells comarcals i els ajuntaments per poder determinar, una vegada coneguin la versió de la companyia, si cal emprendre algun tipus de mesura sancionadora. Una comitiva d'alcaldes i càrrecs d'ERC ha registrat aquest dimarts a l'Administració el Manifest de Montoliu de Segarra on es denuncia, entre d'altres, la manca d'inversió i manteniment de la xarxa elèctrica al territori.

Alturo ha explicat que ja durant el cap de setmana, després de la nevada, els alcaldes i presidents de consells comarcals dels punts on va començar a fallar el subministrament elèctric, li van anar comentant totes les incidències i ell va «facilitar la gestió» amb Endesa, companyia de la qual ha destacat la «facilitat de comunicació», per tal de restablir el més aviat possible la llum. Segons Alturo, hi va haver un «contacte permanent» amb Endesa durant tot l'episodi i fins i tot es van arribar a dur a terme algunes operacions complicades com la posada de grups electrògens en alguns punts com una masia on només hi viuen dues persones. Això no obstant, Alturo ha dit que han decidit obrir un expedient informatiu a la companyia per saber quina és la seva versió del que va passar i com ho justifiquen. Amb aquesta informació i la que s'acabarà de recollir després de sol·licitar-ho als alcaldes i consells comarcals, des del Departament es determinarà quin tipus de mesura s'emprèn vers la companyia, ja sigui a tall de recomanació o fins i tot sanció. Segons Alturo, «és evident» que la zona de la Segarra i les Garrigues que s'ha vist més perjudicada per la falta de subministrament durant la nevada es queixava ja de feia temps de «microtalls» de la llum i per això ja hi havia prevista una reunió en aquest sentit que tindrà lloc el proper divendres.

La comitiva d'alcaldes i càrrecs d'ERC, encapçalada pel de Montoliu de Segarra, Vicent Roig, on la nevada va deixar atrapats 90 nens en una casa de colònies, ha registrat el document que van consensuar dilluns a la tarda a la Guàrdia Lada, un dels nuclis més afectats pels talls. Roig ha recordat que el que ha passat aquest cap de setmana «ja es veia venir», perquè fa temps que pateixen «greuges» amb el subministrament i les «xarxes ens anaven alertant». En aquest sentit, ha qualificat de «molt greu» el que ha passat, perquè «no s'ha respost» com calia per part d'Endesa i s'han comès molts errors. En aquest sentit, Roig ha dit que demanar informació a través dels seus representants polítics al Congrés i el Senat per tal de saber quines accions s'estan fent sobre la xarxa elèctrica del territori, ja que «pel que sembla és ben poc» vist el que ha passat aquesta cap de setmana a causa d'una nevada, que els alcaldes, consideren que tampoc va ser de tantes proporcions ni justifica els problemes. 


Comentaris

envia el comentari