Catalunya Diari

El grup Borges començarà a cultivar més de 70 ha de pistatxos amb la Cooperativa d'Artesa de Segre

La companyia espera arribar a les 500 hectàrees d'aquest cultiu en la zona regable del canal Segarra-Garrigues

Safates de pistatxos amb una bossa d'aquests fruits secs produïts per Borges | LleidaDiari.cat

La Cooperativa d'Artesa de Segre i Borges Agricultural & Industrial Nuts (BAIN) han signat aquest divendres un conveni de cooperació vertical en el 'Projecte Pistatxo' a través del qual Borges es compromet a assessorar als productors i socis de la Cooperativa en el cultiu d'aquest fruit sec. Segons el president de Borges, Josep Pont, amb els socis de la Cooperativa ja han compromès entre 70 i 80 hectàrees de cultiu de pistatxo, que se sumarien a les prop de 133 que ja hi ha també compromeses i més de la meitat plantades en l'àmbit del Mas Colom de Tàrrega. Pont ha dit que la voluntat del grup és arribar a disposar de 500 hectàrees de pistatxos a les zones de regadiu del canal Segarra-Garrigues.

Amb l'acord, Borges es compromet a assessorar als productors i socis de la Cooperativa d'Artesa en el cultiu de pistatxo amb l'experiència adquirida des del 1987 a les seves finques de Badajoz i Granada i des de 2015 a Mas de Colom, a Tàrrega. Segons Josep Pont, en aquests moments el pistatxo es paga a 8 euros el quilo i l'objectiu que tenen és de produir-ne entre 2.000 i 2.400 quilos per hectàrea quan els cultius estiguin a ple rendiment, ja que el pistatxer és un arbre que no comença a donar fruits fins als cinc anys de la seva plantació i és quan en té 10 que està la màxim.

El pistatxo és un cultiu que s'adapta molt bé al clima de la zona del Segarra-Garrigues i Pont ha destacat que actualment al món, els majors productors són Califòrnia i Iran. L'empresa aconsellarà i orientarà en el disseny de la plantació, la preparació del sòl, els sistemes de reg, la fertilització, orientació o varietats a incorporar, guiarà els pagesos sobre les tasques anuals a realitzar a la plantació i garantirà la comercialització de la collita.

Amb l'acord amb la Cooperativa d'Artesa s'assoleix una fita important al Projecte Pistatxo de Borges ja que la cooperativa compta amb uns 500 socis ubicats a les comarques de la Noguera, el Pallars Jussà, La Segarra i l'Alt Urgell. L'acord s'emmarca dins el conveni de col·laboració entre el Grup Borges i el Departament d'Agricultura per tal de promocionar el regadiu i l'activitat agroindustrial de la zona del canal Segarra-Garrigues, on Borges esdevé un dels 5 principals motors econòmics de dinamització de la zona. Josep Pont ha aprofitat la presència de la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, per demanar més facilitats per l'aigua del canal i per solucionar la problemàtica de les ZEPA que limiten el regadiu en determinades zones.


Comentaris

envia el comentari