Catalunya Diari

El Monestir de les Avellanes projectarà en 3D els sepulcres dels comtes d'Urgell que s'exhibeixen a Nova York

Aquest diumenge s'ha commemorat el 50è aniversari del retorn de les restes dels nobles al monument

L'església del Monestir de les Avellanes, des del lateral frontal, durant la conferencia de la historiadora de l'art Francesca Español | LleidaDiari.cat

El Monestir de les Avellanes, situat al terme d'Os de Balaguer (la Noguera), projectarà en 3D els quatre sepulcres gòtics dels comtes d'Urgell que actualment s'exhibeixen al museu The Cloisters de Nova York (que pertany al Metropolitan Museus of Art). En l'últim mig segle s'ha demanat fins a tres vegades el retorn de les peces originals que es van vendre el 1906 però, davant la negativa del museu nord-americana, s'ha optat per mostrar-los als visitants a través de la tecnologia del mapping. Més endavant no es descarta fer-ne una reproducció en pedra. En tot cas, són actuacions que es podran fer gràcies a la col·laboració amb The Cloisters, que farà l'escanejat en 3D de les tombes. Una bona entesa que destaca el director del monument, Robert Porta, en contraposició al cas de les obres del monestir de Sixena. Aquest diumenge s'ha commemorat el 50è aniversari del retorn al Monestir de les Avellanes de les restes dels nobles, que es conservaven a l'església de Vilanova de la Sal (Noguera) des de principis del segle XX després de ser extretes de les tombes que van acabar a Nova York.

A l'Edat Mitjana al panteó dinàstic s'hi van enterrar diversos membres del llinatge comtal, com ara Ermengol X o el seu germà Àlvar de Cabrera. L'acte d'aquest diumenge ha volgut reivindicar la història recent de Noguera i alhora donar a conèixer el patrimoni cultural del monestir i els pobles de l'entorn. El director del Monestir de les Avellanes, Robert Porta, ha explicat que ja hi ha un acord amb el museu The Cloisters perquè faci arribar a Catalunya una reproducció escanejada en 3D dels quatre sepulcres de principis del segle XIV. A partir d'aquí, el Monestir habilitarà la tecnologia necessària perquè es puguin contemplar a la seva ubicació original d'aquí a un any. Porta calcula que el cost d'aquesta actuació voltarà els 30.000 euros i ja ha començat a picar portes de diverses institucions per aconseguir el finançament.

La primera vegada que es va demanar al museu The Cloisters de Nova York -que és una branca del Metropolitan Museum of Art- el retorn dels sepulcres va ser el 1967 i l'última el 2010, després que el Parlament instés el Govern a fer-ho. La pinacoteca, però, sempre s'hi ha negat al·legant que els sepulcres formen part del cos expositiu central del museu, i per tant, no es poden plantejar de vendre-se'ls. No obstant això, els responsables de The Cloisters es van mostrar disposats a col·laborar amb Catalunya en projectes conjunts d'investigació i altres tipus d'iniciatives com la que permetrà la reproducció digital de les tombes.


Comentaris

envia el comentari