Catalunya Diari

El Retaule de Sant Ermengol recupera la figura del narrador en el seu 60è aniversari

Les representacions s'allargaran fins al dia 12 d'agost

Imatge del quadre de la pluja, on es veu la gent i l'aigua que cau | LleidaDiari.cat

Les representacions del Retaule de Sant Ermengol, que enguany celebra el 60è aniversari de la primera representació, han recuperat la figura del narrador que explica de manera retrospectiva la vida del bisbe Ermengol. El nou director de l'espectacle, Xavier Piguillem, ha senyalat que «recuperar la figura del narrador ens ajuda a potenciar la part teatral de l'obra, és un personatge que dóna fluïdesa i continuïtat escènica». El president del Patronat del Retaule, Jesús Galindo, ha manifestat que «des del 2010 intentem potenciar la figura del Compte Ermengol I, hem recuperat dos quadres que protagonitza, la batalla d'Albesa i l'Expedició a Còrdova». En aquesta edició del Retaule participen 85 actors, «molta gent jove i nova», apunta Galindo, i en total unes 90 persones van possible les representacions diàries entre el 5 i el 12 d'agost.

El Retaule de Sant Ermengol escrit originalment per Esteve Albert està format per més escenes que no pas les que es representen actualment i a poc a poc el Patronat les va incorporant. La darrera incorporació va ser fa uns anys amb el quadre de l'Expedició a Córdoba i aquest any el públic podrà veure La batalla d'Albesa. Aquesta nova escena serà el segon quadre escènic de l'espectacle i el seu to serà molt més teatral, amb més diàleg entre els actors i compta amb molta més participació d'actors com a gent del poble.

Una altra de les novetats d'aquest any és el canvi d'hora d´inici de l'espectacle que passa a ser a les 22.30 hores, en lloc de les 22.00 hores. Aquest canvi, explica Galindo, es deu al resultat de les enquestes realitzades durant l'any passat per part del Consell Comarcal i en el marc d'un estudi que realitza sobre la cultura popular a l'Alt Urgell. De les enquestes, una de les propostes del públic era modificar l'hora de començament de l'espectacle i que es tornés a fer a les 22h30 tal com s'havia fet ja fa uns anys. En aquest sentit, diu Galindo «el Retaule es troba sempre en procés de millora continuada i el Patronat mira sempre que sigui un espectacle de qualitat I més accessible al públic».

A l'esquerra de la imatge l'actor que fa de narrador del Retaule | LleidaDiari.cat

 

Enguany l'espectacle estrena nou director, Xavier Piguillem, director i fundador de la Companya Inestable Ceretana de Teatre. Piguillem ha senyalat que un dels reptes és treballar amb actors totalment amateurs. En aquest sentit diu que «s'ha de canviar el xip, amb actors professionals hi ha una sèrie de codis que ja se saben, aquí el director ha de canviar per aconseguir treure el millor dels actors voluntaris».

Piguillem ha explicat que aporta pocs canvis a l'espectacle tot intentant conservar la part més bàsica del Retaule i buscant un equilibri entre què és pròpiament el retaule, un quadre plàstic i la part teatral. Així, diu Piguillem, «he intentat reconduir les músiques de manera que es representi al màxim el punt de vista litúrgic i procurar que les escenes vagin més unides entre elles».


Comentaris

envia el comentari