El sector porcí busca obrir mercat a l’Índia i Mèxic per si falla la gran demanda actual de la Xina

El sector porcí català, que representa més del 40% de la producció estatal, busca obrir mercat a l'Índia i Mèxic per si falla la gran demanda actual de la Xina, segons han explicat aquest dijous Lleida des de JARC-COAG. I és que les exportacions al país asiàtic -amb un increment del 134% respecte el 2015- han estat un factor determinant perquè els productors hagin pogut tancar el 2016 amb números positius, en concret amb beneficis de 6,6 euros per porc, segons les cotitzacions de referència de la llotja de Mercolleida.

L'any passat va començar malament per al sector -amb pèrdues de fins a 20 euros per animal- però a partir del mes de maig la tendència va canviar i ara els ramaders confien que els preus es mantinguin a l'alça almenys durant el primer semestre del 2017. Aquestes previsions positives es deuen a la gran demanda exterior i també a la previsió que el preu del pinso es mantindrà baix i no hi haurà, per tant, un increment dels costos de producció. En tot cas, des de JARC-COAG admeten que el preu del porc depèn molt de les exportacions i, per tant, cal buscar nous països emergents que garanteixin una sortida a l'excés de producció que hi ha a l'estat espanyol.

 

Segons dades de l'organització agrària, l'estat espanyol és el primer productor de porcí de la Unió Europea i el tercer a escala mundial, amb 4 milions de tones de carn, de les quals el 43,1% correspon a Catalunya i el 20,4% a l'Aragó. Les exportacions de porcí espanyoles van batre un nou rècord històric el 2016, arribant a dos milions de tones, un 12,5% més que el 2015.

D'altra banda, JARC-COAG alerta que cada vegada queden menys explotacions ramaderes familiars, que representen al voltant del 20% en comparació amb el 80% que ja s'han passat al model de granges integrades (ja sigui a grans empreses del sector, el 60%, o a través de cooperatives, el 20%). La raó és que el model integrat garanteix una renda fixa als grangers, mentre que si van per lliure estan molt més exposats als vaivens del mercat. És per això que l'organització agrària demana a l'administració que faciliti línies de finançament a les explotacions lliures perquè puguin subsistir si cauen els preus i també perquè puguin fer front a les inversions que ara hauran de fer per garantir la correcta gestió dels purins.