Catalunya Diari

Els Bombers consoliden a Lleida una tècnica en que es llença aigua amb el vehicle en marxa per sufocar els focs agrícoles

Alerta a la regió de Ponent per les temperatures per sobre de la mitjana que es registren des del febrer i la poca pluja de la primavera

Els Bombers han consolidat a Lleida un nova tècnica per poder sufocar i atrapar amb més rapidesa els focs agrícoles que tenen lloc en camps de cultiu sovint ja segats, on cremen rostolls amb poc combustible, però que avancen amb una rapidesa molt alta. Joan Josep Bellostes, cap de l'Àrea d'operacions de la Regió d'emergències Lleida, ha explicat que es tracta d'una tècnica desenvolupada pels Bombers de Cervera que consisteix en llençar aigua amb el vehicle en marxa, de manera que «ens permet abastar la velocitat que agafa el foc en rostolls». Els Bombers també han demanat que els municipis envoltats de camps de conreu estableixin els perímetres de protecció llaurant els trossos propers als nuclis de població per frenar les flames. El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha alertat del risc elevat d'incendi amb l'agreujant del registre de temperatures per sobre de la mitjana des del febrer i la poca pluviometria de la primavera.

Segons ha explicat Bellostes, la tècnica que han consolidat els bombers de Lleida per lluitar contra els incendis agrícoles es pot aplicar mitjançant els vehicles autobomba comuns que tenen al cos, de manera que amb una «instal·lació fixa de mànegues» permet als bombers avançar al mateix ritme que ho fa el foc per tal de poder-lo encerclar. Bellostes també ha posat de manifest la importància de la protecció de les poblacions a través del treball del perímetre del municipi mitjançant la llaurada dels camps que els envolten i que ja han estat segats. Això permet als bombers poder-se dedicar exclusivament als treballs per sufocar l'incendi i no els cal protegir la població Bellostes ha posat com a exemple d'aquesta autoprotecció un incendi recent que ha tingut lloc aquesta setmana a els Plans de Sió, a la Segarra, quan les flames es dirigien directament cap al nucli de Pelagalls, però com que estaven els trossos llaurats el foc es va aturar abans d'arribar a la població. 

El cap de l'Àera d'operacions de la Regió d'emergències Lleida ha fet aquestes explicacions després de la reunió habitual de coordinació de la campanya forestal que compta amb la participació de Mossos d'Esquadra, Bombers, Agents Rurals i Protecció Civil, a banda de representants del Govern. En aquest sentit, el delegat del Govern ha fet una crida a la col·laboració ciutadana per «tenir una bona campanya en una situació molt complicada».


Comentaris

envia el comentari