Catalunya Diari

Els ecologistes demanen a Territori que rebutgi la incineradora de Juneda, tal com li demana la CE

Lamenten que entre el projecte de la nova Tracjusa i l'anunci de retirada d'EUA dels acords de París, el Dia Internacional del Medi Ambient «no hi ha res a celebrar»

Ecologistes amb pancartes en contra de la incineradora a Juneda, a la plaça Sant Joan de Lleida | LleidaDiari.cat

Els ecologistes han protagonitzat aquest dilluns un nou acte de rebuig al nou projecte de Tracjusa, aquest cop a la plaça Sant Joan de Lleida amb motiu del Dia Internacional del Medi Ambient. El portaveu d'Ipcena, Joan Vázquez, ha lamentat que enguany «no hi ha res a celebrar i encara menys després que l'impresentable del president dels EUA, hagi anunciat la retirada dels acords de París». Els ecologistes, després de la concentració, s'han dirigit al departament de Territori a Lleida on han lliurat un escrit en què demanen al departament que tramita el projecte de la nova planta de purins Tracjusa, que rebutgi la construcció de la nova incineradora a Juneda. Recorden que la Comissió Europea va trametre el 2016 a l'Estat un requeriment que diu que per assolir els objectius del 2020 de reciclatge de residus cal anul·lar de les seves polítiques la construcció de nous abocadors i incineradores. Ho consideren «una alerta claríssima a l'estat espanyol que la incineradora de Juneda no es pot fer si es vol complir amb aquests objectius».

Des d'Ipcena es recorda que «el fet d'incinerar i abocar desincentiva el reciclatge de la gent». A Lleida, explica Vázquez, s'està assolint el 26% de reciclatge i considera que, a aquest ritme, «serà impossible arribar al 50% en dos anys». Vázquez insisteix que les incineradores són emissores de gasos d'efecte hivernacle i van en contra dels acords de París i de la nova llei contra el canvi climàtic que està a punt d'aprovar la Generalitat. «La incineradora de Juneda és un obstacle per assolir els objectius».

«La Generalitat diu que vol reduir fins al 2020 el 25% dels gasos d'efecte hivernacle i només es pot fer impedint la instal·lació de noves indústries que emetin nous gasos i reduint les emissions de les existents», assegura. Per la seva banda, el portaveu de la Plataforma 'Aturem la incineradora a Juneda', Josep Amigó, lamenta que si es dóna permís a la incineradora de Juneda, s'obre la porta a què altres ajuntaments en puguin posar una. «Cal que els lleidatans es mobilitzin si no volen que Lleida es converteixi en un crematori», ha alertat.


Comentaris

envia el comentari