Catalunya Diari

Els productors del Baix Segre donen el tret de sortida a la collita del préssec i la nectarina

Les comarques lleidatanes preveuen un 14% més de producció que la campanya passada i una fruita de bona qualitat
Imatge d'un collidor comprovant la mida d'uns préssecs plans en una finca d'Aitona | LleidaDiari.cat

Els productors de la zona del Baix Segre han iniciat aquesta setmana la campanya de recol·lecció del préssec i la nectarina, amb bones perspectives de producció i sobretot de qualitat, ja que els arbres han tingut les hores de fred necessàries durant l'hivern i la temperatura de la primavera ha afavorit la floració. A les comarques de Lleida, unes de les principals productores de fruita de pinyol de l'estat espanyol, s'espera per aquesta campanya que la producció de préssec i nectarina se situï entorn de les 362.000 tones, un 14% superior a la passada, marcada per gelades i nombroses pedregades, segons les previsions d'Afrucat i del Departament d'Agricultura. 

Pel que fa al conjunt de Catalunya, s'estima una producció d'unes 407.920 tones, un 13% més que l'any passat, recuperant d'aquesta manera el potencial productiu en préssec i nectarina que s'havia vist minvat en els darrers anys com a conseqüència d'afectacions climàtiques i meteorològiques. Els productors del Baix Segre han donat el tret de sortida aquesta setmana a la collita del préssec i la nectarina, que ha començat en unes dates similars a la campanya passada i amb bones perspectives tant pel que fa a quantitat com a qualitat del producte, a diferència dels darrers anys.

 

El gerent de la Cooperativa Sant Gaietà d'Aitona (Fruitona), Jordi Camí, ha destacat que aquesta campanya arriba marcada per unes condicions favorables, ja que els arbres han tingut les hores necessàries de fred durant l'hivern, sumat a «una primavera bastant tranquil·la i sense incidències climàtiques que hagin pogut afectar la fruita». Aquest fet s'ha traduït «en més producció i en uns préssecs i nectarines de millor qualitat que l'any anterior». Pel que fa als preus, aquesta darrera setmana s'ha produït una certa davallada però el responsable de la Cooperativa d'Aitona es mostra optimista, ja que confia en un repunt a partir de la setmana vinent, ja que "hem notat un increment de la demanda". Camí no s'atreveix a vaticinar què passarà durant tota la campanya, tenint en compte que encara és d'hora i la collita només ha fet que començar a la zona del Baix Segre.

La producció de préssec i nectarina a la demarcació de Lleida creixerà aquesta campanya un 14% en relació amb la passada, assolint així el seu potencial productiu en fruita de pinyol. Segons les previsions del Departament d'Agricultura i Afrucat, s'espera arribar enguany a les 362.000 tones, respecte a les 319.200 de l'anterior campanya, marcada per gelades i nombroses pedregades. D'aquesta manera i si la meteorologia no ho espatlla, Lleida i la resta de zones productores de Catalunya recuperaran enguany el seu potencial productiu en préssec i nectarina, amb una fruita de qualitat i amb una bona mida. En concret, al conjunt del país s'espera assolir una producció de 407.920 tones, un 13% superior a la campanya passada i un 10% superior a la mitjana dels anys 2012-2016.Comentaris

envia el comentari