Catalunya Diari

Les empreses d'esports d'aventura demanen l'IVA reduït del 10% per superar la crisi

Setmana Santa, l'1 de maig i els grups escolars els suposen un 50% de la facturació anual

Pla general de diverses embarcacions de ràfting al riu Noguera Pallaresa
Setmana Santa, l'1 de maig i els grups escolars els suposen un 50% de la facturació anual | LleidaDiari.cat

Les empreses d'esports d'aventura no han pogut estrenar la temporada per culpa del coronavirus. Florido Dolcet, president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, ha dit que la Setmana Santa, l'1 de maig i els grups escolars de primavera suposen un 50% de la facturació anual per la majoria de negocis.

Per intentar sortir d'aquesta situació, Dolcet demana al govern espanyol, una reducció en el tipus de l'IVA, passant del 21% que se'ls aplica ara, al reduït del 10%. Dolcet ha explicat que «necessiten polítiques de protecció i ajut» perquè el sector dels esports d'aventura pugui recuperar-se d'aquesta crisi.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Unes 60 empreses que es dediquen al turisme actiu i d'esports d'aventura

Al Pallars Sobirà hi ha unes 60 empreses que es dediquen al turisme actiu i d'esports d'aventura.

  

Al conjunt de la demarcació de Lleida l'any 2018 es van registrar 352.071 serveis d'esports d'aventura d'aigua. En concret, el ràfting va tenir l'any 2018 la contractació de 187.360 serveis, un 10,7 % més que la temporada anterior, que va tancar amb 169.213. Pel que fa a la temporada 2019 va tenir un creixement d'entre el 3 i el 5%, segons apunta el sector.

El personal contractat durant la temporada 2018 es va incrementar en 18 treballadors respecte al 2017, en passar de 1.939 a 1.957 la campanya anterior. D'aquesta manera els esports d'aventura van donar feina a 1.957 persones a la demarcació de Lleida, de les quals 798 van treballar a temps complet, 339 a temps parcial i altres 820 van ser personal autònom. Aquestes xifres evidencien la importància del sector al Pirineu de Lleida. Dolcet ha dit que es tracta d'un «sector clau en la creació de llocs de treball" i ha afegit que «són determinants en la lluita contra el despoblament a les zones rurals».

Activitats de promoció

El president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà ha explicat que durant els mesos d'hivern és quan aquestes empreses fan les activitats de promoció, millora de material i infraestructures. Aquest any, es troben amb tota aquesta inversió feta i que no saben quan la podran recuperar.

Dolcet, tot i l'actual situació de crisi econòmica pel coronavirus, s'ha mostrat optimista i ha afirmat que el sector se'n sortirà i que preveu una «recuperació lenta». El president de l'Associació d'Empreses ha dit que ara cal pensar ja en estratègies de promoció per captar un turisme local i tornar a situar el Pallars Sobirà i el riu Noguera Pallaresa com a «referent d'esports d'aventura».


Comentaris

envia el comentari