Catalunya Diari

Endesa allibera 30 tortugues mediterrànies a la Vall Major de Bovera, a les Garrigues

El projecte té com a objectiu principal la creació d'un refugi per a la tortuga mediterrània

Imatge de la tortuga mediterrània
Imatge de la tortuga mediterrània | Endesa

Endesa participa en el projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània a la comarca de les Garrigues, en una zona adjacent al Parc Natural del Montsant. L'associació Trenca, encarregada del projecte, i el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRAC) han alliberat, per segon any consecutiu, 30 tortugues que viuran en semillibertat a la finca que va ser adequada durant el 2015, gràcies a la implicació de la Companyia en aquest projecte. El projecte que duu a terme l'associació Trenca, en el qual Endesa participa des de l'inici, té com a objectiu principal la creació d'un refugi per a la tortuga mediterrània per, conjuntament amb altres projectes similars, augmentar a diferents zones de Catalunya les interconnexions entre les escasses poblacions salvatges que existeixen d'aquest animal a l'Europa Occidental.

  

En concret, es pretén invertir la tendència històrica de les tortugues, que per la seva naturalesa dòcil i amistosa, han estat més un animal de companyia que un animal salvatge. Tal és el punt que es troba en perill d'extinció i, encara que el nombre d'exemplar en captivitat és molt nombrós, en estat natural no n'hi ha gaires a tota Europa i, menys encara a la península. De fet, només es troben en estat salvatge a Catalunya i Mallorca. Per la qual cosa, projectes com aquest són de vital importància per, a la llarga, capgirar aquesta situació crítica per l'espècie.

En una primera fase, amb la participació d'Endesa, es va adequar una finca per crear l'hàbitat ideal per a les tortugues i, per això, entre els treballs es van construir dues bases impermeabilitzades amb argila de 400 i 100 metres quadrats respectivament. També es van fer els tancaments necessaris per a protegir dels possibles depredadors –porcs senglars i guineus– a les tortugues alliberades. De fet, quan el tancat va estar enllestit, es va fer una primera posada en llibertat de 52 exemplars, que segons els resultats de les observacions i seguiment al llarg dels mesos posteriors, s'ha comprovat l'exitosa adaptació de les tortugues al medi, inclús abans del previst, ja s'han observat parelles reproduint-se i alguna cria d'una primera posta.

 

Dissabte passat es va realitzar la jornada més gratificant de l'any, que consisteix en l'alliberació de 30 exemplars proporcionats pel CRAC amb l'ajuda de voluntaris ambientals. Amb aquests nous individus, es reforçarà la colònia ja establerta i es facilitarà la connectivitat entre aquest nucli, en semillibertat, i els existents als voltants del Parc Natural del Montsant.


Comentaris

envia el comentari