Catalunya Diari

Endesa avança en l'automatització de la xarxa elèctrica de Lleida amb una inversió de més d'1 milió d'euros

El conjunt d’actuacions que s’ha realitzat forma part del Gran Pla de Qualitat de la Companyia i beneficia 124.000 clients de dotze comarques

Imatge d'una panel d'autocomandament
Imatge d'una panel d'autocomandament | Endesa

Endesa avança en l'automatització de la xarxa elèctrica de Lleida amb una inversió de més d'1 milió d'euros. Endesa, en línia amb el seu Gran Pla de Qualitat i amb la voluntat de preparar la xarxa elèctrica pel futur, ha instal·lat durant el 2017 un total de 75 nous telecomandaments a 61 línies de mitjana tensió que discorren per 40 municipis de les comarques de Lleida. Aquests dispositius són uns nous sistemes de control remot que permeten realitzar maniobres d'operació a distància. D'aquesta manera es redueix el temps de resposta en cas d'incidències i s'assegura la continuïtat i qualitat del subministrament elèctric a tota la demarcació. La inversió, aportada íntegrament per la companyia, ha estat superior al milió d'euros.

  

Amb aquesta millora, el Centre de Control que Endesa té a Barcelona pot accionar a distància els equips de maniobra de les instal·lacions sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d'incidències, siguin pròpies o derivades de l'acció d'agents externs, ja que el Centre de Control rep informació que permet detectar i aïllar els defectes que puguin produir-se a la xarxa mitjançant els elements de detecció de pas de defecte. D'aquesta manera s'estalvia temps en la localització d'avaries, amb la consegüent reducció del temps d'interrupció del subministrament elèctric als 124.000 clients que s'alimenten d'aquestes instal·lacions, repartits entre dotze comarques.

A més, a moltes de les 75 instal·lacions també s'han substituït els elements de maniobra convencionals per cabines de nova tecnologia que incorporen un gas de característiques especialment aïllants. Els nous dispositius redueixen la necessitat de manteniment, ja que el gas incorporat s'autoregenera, a diferència de l'oli que pateix una descomposició gradual. Alhora, el material conté propietats dielèctriques, fet que impedeix una bona conducció de l'electricitat i disminueix el risc d'incidència, gràcies a la seva alta estabilitat tèrmica i química.

 

Endesa està realitzant, en els últims anys, una important inversió en la tecnificació de la seva xarxa per dotar la infraestructura elèctrica dels darrers avenços tecnològics, amb l'objectiu de donar una resposta adequada a les especificitats del territori i a les necessitats del seu mercat. La reforma apropa les instal·lacions de la Companyia a un model de gestió més eficient de la xarxa mitjançant l'automatització de les seves infraestructures, un aspecte bàsic de les anomenades xarxes intel·ligents o smart grids.


Comentaris

envia el comentari